Geduld EU met Polen is op
-Warschau- De vice-minister van Justitie van de nieuwe Poolse regering, Arkadiusz Myrcha, spreekt zijn steun uit voor de toepassing van de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over het ‘recht’ op abortus, dat momenteel in bijna alle gevallen verboden is en voor de erkenning van het samenleven van homoseksuele paren.
In een interview met het Poolse radiostation RMF24 gaf Myrcha commentaar op het recente vonnis van het EHRM welke de Poolse staat veroordeelt tot een schadevergoeding van meer dan 16.000 euro aan een vrouw die gedwongen werd naar het buitenland te reizen om een abortus te ondergaan vanwege ernstige afwijkingen bij de foetus.
“Het is waarschijnlijk dat er binnen een paar weken voorstellen zullen komen met oplossingen die de situatie van Poolse vrouwen zullen verlichten”, verklaarde Myrcha, waarmee hij de vaste vastberadenheid van de nieuwe regeringscoalitie benadrukte om de Poolse wetgeving, een van de meest restrictieve ter wereld, te veranderen.
Premier Donald Tusk sprak zijn voornemen uit om de wet te veranderen om de levens van Poolse vrouwen te verbeteren en angst weg te nemen en pleitte voor de legalisering van abortus tot de twaalfde week van de zwangerschap. Een van zijn coalitiepartners, Tercera Vía, stelt echter voor een referendum over de kwestie te houden.
Andere samenlevingsvormen
Myrcha steunt ook de wijziging in het Poolse rechtssysteem omtrent een andere uitspraak van het EHRM die Polen oproept om burgerlijke verbintenissen van personen van hetzelfde geslacht te erkennen en beschermen, waarmee het belang van fundamentele mensenrechten wordt onderstreept.
Bovendien wees Myrcha op de mogelijkheid van een negatieve houding van de President van Polen, Andrzej Duda, ten opzichte van de sanctie van deze juridische veranderingen, maar benadrukte hij de verantwoordelijkheid van de nieuwe uitvoerende macht bij het invoeren van deze wetten, ondanks de bekende standpunten van de President. Gisteren, woensdag 13 december, zijn in Warschau de nieuwe Poolse Premier Donald Tusk en zijn kabinet beëdigd.
Polen is sinds 2004 lid van de EU, maar heeft zich sinds die tijd vaak star opgesteld in wetswijzigingen aangaande abortus, euthanasie en andere samenlevingsvormen. Het uiterst conservatief-Katholieke Polen wilde vasthouden aan de eigen normen-en-waarden, die regelmatig haaks stonden op EU wet- en regelgeving. Feitelijk is dat nooit veranderd tot op de dag van vandaag, maar de dreiging van een Russische inval door het Poetin-regime, wanneer Polen geen lidstaat van de EU meer is, werd voor politiek Polen te groot.
De Bisschoppenconferentie van de RK-Kerk in Polen komt nog deze week met een reactie op de wetswijzigingen. De meerderheid van de Polen vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk een negatieve invloed heeft op het openbare leven. Uit een onderzoek verricht in opdracht van de krant Dziennik Gazeta Prawna en RMF FM Radio zou blijken dat bijna twee derde van de Poolse burgers vindt dat de Kerk een negatieve rol speelt.
Iets meer dan een kwart van de mensen in Polen zegt dat de Kerk een positieve rol speelt in het openbare leven. Volgens de onderzoekers noemt zelfs de helft van de kerkgangers de rol van de Kerk niet per se positief. Ongeveer 90 procent van de Polen noemt zich Rooms-Katholiek, 38 procent van hen bezoekt regelmatig de Mis.