Priester: cel in, cel uit

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 9 februari 2023 – 14:59 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/Aachener Zeitung – Beeld: Publiek domein
  -Aken- Een Priester uit het Bisdom Aken die in  België een gevangenisstraf uitzat wegens drugssmokkel is halverwege zijn straf uitgezet naar Duitsland. Daarmee is hij echter geen vrij man, want de Duitse politie stond al klaar om hem aan de grens te ‘verwelkomen’. Lees verder onder de reclame>

Cel uit, cel in

De Belgische autoriteiten overhandigden hem aan de Belgisch-Duitse grens aan hun Duitse collega’s. Hij moet zich nu verantwoorden voor een Duitse rechtbank – het parket beschuldigt hem van witwassen in 65 gevallen en verduistering in 145 gevallen. Zoals de “Aachener Zeitung” vandaag meldt, werd Pastoor K. overgedragen aan de Duitse Bundespolizei vanuit de Sint-Gillisgevangenis in Brussel aan de Duits-Belgische grens, vandaar ging het spoorslags naar de arrondissementsrechtbank van Aken. Daar werd hij na het uitvaardigen van het arrestatiebevel overgebracht naar de gevangenis van Aken.

Uitlevering

In België had de Priester nog maar de helft van zijn straf uitgezeten. De rechterlijke macht in Brussel stemde in met zijn uitlevering om het proces voor de Duitse rechtbank mogelijk te maken. Na het proces wordt dan beslist of K. het restant van zijn gevangenisstraf in België of, bij een veroordeling, in Duitsland zal moeten uitzitten als onderdeel van een totale gevangenisstraf. K. werd in 2021 veroordeeld tot drie jaar cel nadat hij in augustus van hetzelfde jaar was opgepakt nadat hij uit Zuid-Afrika in België was aangekomen met 2,99 kilo heroïne in zijn bagage. Al in december 2016 kreeg Priester K. een boete voor vier gevallen van witwassen in Duitsland.

Onderzoek

In 2018 deed het Bisdom Aken aangifte bij het OM van Mönchengladbach na onderzoek naar de financiële handel-en-wandel van de Priester door de interne auditafdeling van het Bisdom. Kort voordat de klacht werd ingediend, had de Priester zijn Bisschop Helmut Dieser, om zijn ontslag gevraagd “om persoonlijke redenen”.

Daarop werd K. ontheven van al zijn functies en mag geen Priester meer zijn, hij ontving alleen nog Kerkelijke ondersteuning voor zijn levensonderhoud in plaats van een volledige wedde. De Priester was tot 2019 Pastoor van een parochie in het Bisdom Aken. In zijn parochie zou hij geld hebben witgewassen voor een bende fraudeurs met behulp van verschillende privé- en Kerkelijke-bankrekeningen. Ook wordt hij beschuldigd van het verduisteren van in totaal 120.000 Euro uit de parochiekas.

9 Bankrekeningen en ‘romance scamming’

Uit onderzoek van het Duitse OM blijkt dat de Pastoor in totaal negen verschillende bankrekeningen ter beschikking heeft gesteld aan oplichtersbendes. De fraudeurs zouden zogenaamd leningen verstrekken, ‘goede doelen’ exploiteren en aan ‘romance scamming’ hebben gedaan. Met dat laatste worden liefdesrelaties aangegaan met als doel naar liefde hunkerende slachtoffers te bestelen. Het Duitse Openbaar Ministerie kon vanwege de aanhouding in België nu pas actie ondernemen.

Economische en of financiële misdaden, begaan door geestelijken en andere Kerkelijke functionarissen, zijn sinds de hervorming door Paus Franciscus in 2021 aan strengere sancties verbonden en worden sindsdien strenger bestraft in het Kerkelijk strafrecht. De Paus introduceerde onder andere de mogelijkheid van het opleggen van boetes.