[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”] Het Vaticaan buigt zich vanaf vandaag op een speciale top over seksueel misbruik van minderjarigen. De top zal volgens de Kerk in het teken staan van ‘verantwoording afleggen, verantwoordelijkheid nemen, en transparantie’. De Belgische priester Rik Devillé van de vzw Mensenrechten in de Kerk is sceptisch.
Wat mogen we verwachten van deze top?
“Niet veel, vrees ik. Wij hebben met de vzw Mensenrechten in de Kerk een agenda van 7 punten opgesteld voor kardinaal Jozef De Kesel om mee te nemen naar Rome. Om de nadruk te leggen op het feit dat vanuit Rome weinig gebeurd is en tot nu toe zeer onbeleefd is omgegaan met de slachtoffers.”
Devillé hekelde dat de politie en het gerecht werden tegengewerkt in hun onderzoek naar seksuele misbruiken in de Belgische Kerk. Hij gaf een overzicht van de tegenwerkingen die hij en zijn werkgroep van de kerkelijke overheden hebben ondervonden.
‘Behoorlijk onder druk gezet’
Zo vertelde Devillé dat hij slachtoffers niet kon begeleiden tijdens hun onderhoud met de Bisschop omdat het Bisdom zelf over vertrouwenspersonen beschikte.
Volgens de ex-priester worden politie en gerecht in zaken van seksueel misbruik geregeld door geestelijken onder druk gezet. Devillé haalde wraking van rechters aan, speurders die van het onderzoek werden gehaald en vervangen door mensen die het dossier niet kenden en druk op politiemensen om de verslagen van verhoren aan te passen.
Devillé pleitte tijdens zijn verhoor voor een aanpassing van de verjaringsregels. Ofwel zouden feiten van seksueel misbruik niet mogen verjaren, ofwel zouden de verjaringstermijnen pas tien jaar na de eerste klacht mogen beginnen.
‘Kardinaal Danneels zal nooit de waarheid spreken’
Ook Lieve Halsberghe van de internationale organisatie SNAP, ‘The Survivors Network of those Abused by Priests’, is sceptisch.
Halsberghe haalt zwaar uit naar Kardinaal Danneels. Volgens haar zal hij nooit de waarheid spreken. Zij verwees daarvoor naar de eed die de nieuwe Kardinalen moeten afleggen en waarin ze zweren ‘geen geheimen die aan mij werden toevertrouwd te onthullen, noch zaken die de Heilige Kerk kunnen beschadigen en onteren’.
Halsberghe (de nicht van Godelieve Halsberghe, die de voorloper van de commissie-Adriaenssens voorzat) bevestigde de verklaring van Devillé dat heel wat klachten over seksueel misbruik die de kerkelijke overheden kregen nooit bij de commissie-Halsberghe terechtkwamen.
Voor Lieve Halsberghe was de commissie van haar tante dan ook niet meer dan een ‘pr-stunt’ van de kerk. Ze zei kennis te hebben van meer dan 20 klachten die de Belgische commissie nooit hebben bereikt.
Foto: privaat