Pro-asiel: “Plannen hervatting uitzetting naar Afghanistan stoppen”

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 13 november 2020 07:12 (KNA/Vluchtelingenwerk/Foto EMB)

-FRANKFURT/GENEVE- De mensenrechtenorganisatie ‘Pro Asiel’ eist van Europese regeringen om de hervatting van uitzettingen naar Afghanistan onmiddellijk te stoppen.

Sinds 11 maart werden naar aanleiding van de coronapandemie uitzettingen op verzoek van de Afghaanse regering stopgezet. Nu dreigen deze te worden hervat, aldus
Pro Asiel in een verklaring bij de VN in Genève.

Vanaf aanstaande maandag wil een aantal Europese landen de uitzettingen naar Kaboel weer opstarten, waaronder Nederland en Duitsland – midden in  de tweede corona-crisis, terwijl in Europa maar ook in Afghanistan corona nog volop om zich heen grijpt. Pro Asiel-voorzitter Günter Burkhardt waarschuwt daar absoluut niet aan te beginnen: “Tijdens een pandemie mag je niet uitzetten, dat is levensgevaarlijk en onverantwoordelijk. Bij elke uitzetting is er groot levensgevaar voor de betroffenen en dan heb je ook nog eens de verspreiding van het virus, waar geen rekening mee gehouden wordt.

Burkhardt beschuldigt tal van Europese regeringen van kortzichtigheid en onmenselijkheid, door tijdens een pandemie mensen uit te zetten naar een oorlogsgebied. Het Afghaanse ministerie van gezondheid bevestigt momenteel een rapide stijging van Covid-19-gevallen in Afghanistan.

Afghanistan volgens ‘Global Peace Index 2020’ wederom het gevaarlijkste land ter wereld.

Tevens is de veiligheidssituatie in Afghanistan nog steeds catastrofaal. De ‘Denkfabriek Institute for Economics and Peace’ (IEP) in het Australische Sydney heeft Afghanistan in zijn ‘Global Peace Index 2020’ wederom als het gevaarlijkste land ter wereld uitgeroepen.

Wereldwijd sterven in Afghanistan de meeste mensen ten gevolge van oorlogs-handelingen. Het ministerie van Justitie te ‘s-Gravenhage wenst geen commentaar te geven. Vluchtelingenorganisatie Inlia in Groningen laat weten dat de dienst Terugkeer  & vertrek van de IND grote druk uitoefent op Afghanen om mee te werken aan uitzetting.

Hoe gevaarlijk terugkeer naar Afghanistan is blijkt uit de uiterst bedenkelijke handelswijze van de Dienst Terugkeer en Vertrek: Wanneer iemand wordt uitgezet, dan is er altijd begeleiding door ten minste twee IND medewerkers. Deze IND’ers zorgen ervoor dat de persoon ook daadwerkelijk aankomt in het dorp van het betreffende land van uitzetting. Zo niet met Afghanen. De IND-medewerkers gaan niet verder dan de luchthaven van Kaboel. De persoon die werd uitgezet moet dan zelf zorgen voor verdere terugkeer naar het dorp van herkomst, dus dwars door oorlogsgebied, mijnenvelden en ander ongemak. Deze handelswijze is volstrekt in strijd met internationale rechten en verdragen, maar daar heeft de Nederlandse overheid ‘lak aan’. Hulporganisaties die in het verleden uitgezette Afghanen probeerde te monitoren, na gedwongen terugkeer, zijn veel contacten kwijtgeraakt en weten niet of deze personen nog wel in leven zijn.