-Rome- Kardinaal Angelo Becciu, die in 2020 door Paus Franciscus uit zijn functie werd ontheven en in 2023 werd veroordeeld voor economische delicten, heeft aangegeven dat hij van plan is het conclaaf bij te wonen. Hoewel hij van de officiële kiezerslijst is uitgesloten, beweert hij dat er geen formele wet is die hem verhindert dat recht uit te oefenen.
De 76-jarige Italiaanse kardinaal Angelo Becciu heeft openlijk zijn intentie uitgesproken om deel te nemen aan het volgende conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe paus, na het overlijden van paus Franciscus. Op 24 september 2020 heeft de Heilige Stoel echter de volgende verklaring uitgegeven:
“Vandaag, donderdag 24 september, heeft de Heilige Vader het ontslag aanvaard van Zijne Eminentie Kardinaal Giovanni Angelo Becciu uit het ambt van prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen en uit alle rechten verbonden aan het kardinaalschap.”
Een aantal dagen later gaf Becciu zelf toe dat hij zijn ontslag had aanvaard:
“Ik ben geschokt. Bezorgd. Een klap voor mij, mijn familie, de mensen in mijn stad. In de geest van gehoorzaamheid en de liefde die ik voel voor de kerk en de Paus, heb ik zijn verzoek om opzij te stappen geaccepteerd. Maar ik ben onschuldig en ik zal het bewijzen. Ik vraag de Heilige Vader om mij het recht te geven mezelf te verdedigen.”
In december 2023 veroordeelde het Strafhof van Vaticaanstad Becciu tot vijf en een half jaar gevangenisstraf wegens verduistering en machtsmisbruik. Tot de transacties die worden onderzocht, behoren de aankoop van een gebouw in Londen met geld van Peter’s Pence, evenals financiële overdrachten aan entiteiten die banden hebben met personen in zijn familiekring.
Hoewel hij niet op de officieel gepubliceerde lijst van kiesmannen staat, heeft Becciu verklaard dat hij geen enkel document heeft ontvangen waarin hij uitdrukkelijk van het conclaaf wordt uitgesloten. Volgens hem heeft hij geen verklaring van afstand ondertekend en is hem ook geen enkele juridische kennisgeving in die zin verstrekt.
Het kerkelijk recht bepaalt dat alle kardinalen jonger dan 80 jaar stemrecht hebben voor de nieuwe Paus, tenzij hen dat recht uitdrukkelijk is ontnomen. Volgens bronnen dicht bij Becciu heeft het besluit van Paus Franciscus uit 2020, hoewel openbaar gemaakt, niet geleid tot een formele juridische uitsluiting.
De organisatie van het conclaaf valt onder de verantwoordelijkheid van de Algemene Congregatie van Kardinalen, onder coördinatie van het College van Kardinalen. Dit orgaan heeft echter niet de bevoegdheid om canonieke rechten in te trekken, dus elke maatregel met betrekking tot de aanwezigheid van Becciu zou afhangen van de eerdere beschikkingen van de overleden Paus en de juridische interpretatie van die beschikkingen.
De zaak is in de aanloop naar het conclaaf door verschillende Italiaanse en internationale media belicht. Het is nog niet bevestigd of Becciu op de dag dat het conclaaf begint, de Sixtijnse Kapel zal proberen te betreden, noch welke maatregelen de Heilige Stoel op dat moment zal nemen.