[su_dropcap size=”5″]M[/su_dropcap]eer dan 150 Rooms-Katholieken uit verschillende landen gaven gehoor aan een uitnodiging van de in Rome gevestigde Lepanto Foundation om te protesteren tegen de geplande Synodale Weg van de Duitse Bisschoppen.
Gistermiddag demonstreerden zij op het Odeonplein in München tegen, in hun ogen, ongewenste ontwikkelingen, die door de Duitse Katholieke Kerk worden aangenomen. De demonstratie ging gepaard met een stil gebed van een uur en eindigde met het gezongen credo. De opstelling van de demonstranten deed denken aan de vorming van een legeropstelling, in de eerste rij met banierendragers die de vier Evangelisten afbeeldden.
Geen wijding voor vrouwen
Het Acies ordinata-initiatief, dat vorig jaar twee demonstraties in Rome hield, is nu voor het eerst naar Duitsland gekomen. München, het Bisdom van de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), Kardinaal Reinhard Marx, werd gekozen als locatie voor de demonstratie. De organisatoren stellen bewust de datum vast vóór 30 januari 2020, wanneer de eerste plenaire vergadering over de Synodale weg van DBK en ZdK zal plaatsvinden in Frankfurt am Main. De naam “Acies ordinata” is ontleend aan het Hooglied uit het Oude Testament. Het betekent letterlijk Heerschaar (leger) en wordt in de traditie van de Kerk opgevat als een symbool voor Maria.
Tijdens de daaropvolgende persconferentie legden Michael J. Matt, Alexander Tschugguel, Jane Smith, José Antonio Ureta, John-Henry Westen en Roberto de Mattei verklaringen af over de situatie in en rond de Duitse Katholieke Kerk. Daarin bekritiseerden alle sprekers nadrukkelijk de ongewenste ontwikkelingen die zij in Synodale Weg zien. De sprekers benadrukten unaniem de onmogelijkheid van een Priesterwijding voor vrouwen en de waarde van Celibaat en het huwelijk. Alexander Tschugguel benadrukte dat de Kerk geen NGO moet worden. In zijn verklaring eindigde de filosoof Roberto de Mattei door Rooms Katholieken in Duitsland op te roepen om in de toekomst te stoppen met het betalen van kerkbelasting.