Racistische aanvallen op de pastoor van Emmerich-Elten

Leestijd: 4 minuten

Vrijdag 27 september 2024 – 13.50 uur – Bron: Redactie Kerk/Bisdom Münster- dr. Stephan Kronenburg/Christian Breuer- Beeld: Bisdom Münster/Markus Winkler

-Emmerich (D)- De pastoor van de Duitse parochie St. Vitus in Emmerich-Elten, vlak over de Nederlandse grens, maakte op een persconferentie in Elten bekend, dat hij de afgelopen weken meerdere keren racistisch is aangevallen en beledigd. De vijandigheid richt zich vooral tegen de huidskleur van de pastoor, die oorspronkelijk uit Congo komt.

Egide Muziazia (42) woont sinds 2006 in Duitsland, werd in 2011 tot priester gewijd door bisschop Dr. Felix Genn. Hij werd vorig jaar benoemd tot pastoor van St. Vitus-parochie. In een verklaring spreekt bisschop Genn zijn volledige solidariteit uit met de pastoor en veroordeelt hij de racistische aanvallen krachtig.

Volgens Muziazia was er vlak voor zijn installatie al sprake van racistische vijandigheid op Facebook. Het aantal racistische aanvallen is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. Eind april werd de pastoor in het centrum van Emmerich bespuugd en beledigd met de opmerking: “Jij aap.” Nadat de priester  aangifte van het feit deed, werd kort daarna een persoon aangehouden, maar de strafzaak werd stopgezet. Aan Muziazia werd alleen bemiddeling aangeboden door slachtofferhulp.

Zwarte Piet

Eind juli was er opnieuw een incident, waarbij hij zonder aanleiding vanaf een balkon racistisch werd uitgescholden door een man. “Bovendien zijn er altijd alledaagse ervaringen die ik lange tijd heb geprobeerd te negeren, maar die voor mij ook racistisch zijn”, legt Muziazia uit. Het gebeurt dat hij tijdens het boodschappen doen ‘neger’ wordt genoemd of dat hij, zoals begin december 2023, op het dorpsplein in het Nederlands of Nederduits een ‘echte Zwarte Piet’ werd genoemd in het kader van het Sinterklaasfeest.

Naar buiten treden is voor hem erg stressvol, legt de priester uit op de persconferentie, maar dergelijke racistische aanvallen zijn niet langer incidenten, maar komen de laatste tijd steeds vaker voor. Hij zei: “Door hier vandaag naar buiten te treden, wil ik een beroep doen op de mensen in de parochie en daarbuiten om samen de strijd tegen racisme en vreemdelingenhaat aan te gaan. Laten wij samenwerken voor een vreedzaam, tolerant en divers samenleven tussen mensen van alle culturen, religies en huidskleuren.” Lees verder onder de afbeelding>

Hulpbisschop Rolf Lohmann (links) en pastoor Dr. Égide Muziazia in de parochiekerk St. Martinus in Emmerich-Elten. (Beeld: Embedded by Bistum Münster)

 

Verklaring van bisschop dr. Felix Gen

“Met grote ontsteltenis en afgrijzen hoorde ik van de racistisch gemotiveerde aanvallen op pastoor Égide Muziazia. Elke vorm van racisme is walgelijk, elke racistische aanval is een aanval op de onschendbare menselijke waardigheid. Ik spreek mijn volledige solidariteit uit met pastoor Muziazia en alle mensen die getroffen zijn door zulke verachtelijke aanvallen. God heeft mensen naar zijn beeld geschapen – dit geldt voor alle mensen, ongeacht hun huidskleur of afkomst. Er is geen plaats voor haat, intolerantie of racisme in ons christelijk geloof. Ook in onze samenleving mogen racisme, haat en intolerantie niet worden getolereerd. Er moet een luide roep klinken tegen degenen die xenofobie en racisme propageren. Wij als samenleving moeten eindelijk wakker worden! En ik doe een dringend beroep op politici van alle partijen in ons land om de angst niet aan te wakkeren met populistische, opvallende, lugubere en ongedifferentieerde uitspraken of slogans. Angst kan gemakkelijk in haat veranderen. Wij kunnen dit niet accepteren, maar moeten duidelijk maken: wij zijn in aantal groter dan de racisten in ons land en wij zullen ons land niet aan de racisten overlaten!” aldus de bisschop.

De hulpbisschop die verantwoordelijk is voor de Nederrijnregio, Rolf Lohmann, is geschokt door de aanslagen: “Ik veroordeel krachtig de racistisch gemotiveerde aanvallen op pastoor Égide Muziazia. Er is geen plaats voor intolerantie, racisme en haat in onze samenleving”, zegt hij. Hij motiveert mensen die zich bekommeren om de vreedzame cohesie van de samenleving om samen te protesteren tegen racisme en vreemdelingenhaat: “Sta op, geef geen podium aan racisten en populisten. Kom op voor menselijke waardigheid, tolerantie en diversiteit”, eist hij. Tegelijkertijd bedanke hij iedereen van wie pastoor Muziazia al bemoediging en verschillende tekenen van solidariteit heeft ontvangen. “Daar ben ik iedereen heel dankbaar voor. Omdat er vandaag de dag helaas – en dat is al triest genoeg – veel moed nodig is om zulke racistische aanvallen openbaar te maken”, aldus de hulpbisschop.

Niet de enige

In totaal werken momenteel 150 priesters, die vanuit andere landen naar Duitsland zijn gekomen, in de  parochies van het bisdom Münster. Stefanie Reinders, plaatsvervangend hoofd van de afdeling integratie en migratie bij Caritas in het Duitse Kleve, plaatste de racistische vijandelijkheden tegen de pastoor in de context van ontwikkelingen in de samenleving als geheel. Zij maakt duidelijk dat het dagelijks leven niet alleen gaat over ernstige, strafrechtelijk relevante incidenten, zoals openlijke beledigingen of zelfs gewelddaden, maar veel vaker over dagelijkse ‘kleine prikjes’, zoals zij het noemt. Voor mensen die getroffen zijn door racisme zijn minachtende blikken, gebrek aan communicatie of openlijke uitsluiting onderdeel van het dagelijks leven. Deze dagelijkse verwondingen laten levenslange sporen na: “Mensen trekken zich terug uit de gemeenschap, ontwikkelen fysieke en psychologische symptomen van stress en verliezen de hoop”, legt Stefanie Reinders uit. Zij roept mensen op om bij racisme niet stilzwijgend toe te kijken: “Voor een grote meerderheid in de samenleving zijn racistische uitspraken en acties nog steeds onaanvaardbaar en taboe. Hoe minder deze meerderheid zwijgt, hoe beter deze houding weer kan worden geconsolideerd in de samenleving.”

Pastor Muziazia sprak zijn dankbaarheid uit voor de solidariteit van veel mensen: “Het bisdom Münster is mijn thuis geworden gedurende de twaalf jaar dat ik hier als priester werk. Op alle plekken waar ik werd en wordt ingezet, heb ik veel warmte mogen ervaren. Dit geldt ook voor de mensen in de parochie van St. Vitus. Ik voel mij gedragen en gesteund door de leden van de parochie. Samen hebben wij in het ene jaar dat ik hier pastoor ben al veel goede dingen kunnen bereiken. De tekenen van deze veranderingen zijn overal voelbaar en inspireren veel mensen om betrokken te raken bij hun parochie.”

Volgens dagblad NOZ heeft in de regio waar de pastoor werkt, iets meer dan 10 procent bij de afgelopen verkiezingen op de rechts-radicale AfD gestemd. In april 2024 liet het bisdom Münster weten aan alle parochianen dat zij die aanhanger, sympathisant of lid zijn van de AfD, geen zitting meer mogen hebben in parochiebesturen. Vrijwilligers die AfD stemmen of er lid van zijn krijgen het advies hun taak neer te leggen, omdat het Rooms-katholieke geloof en de standpunten van deAfD niet verenigbaar zijn.