Rapport jeugdwerkloosheid: “Werkloos zijn maakt jongeren angstig”

Leestijd: 3 minuten

[su_heading]Maandag 12 augustus 2024 ~09:13 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: Alexandra Koch[/su_heading]

  • Wereldwijd volgt 1 op de 5 jongeren geen opleiding of heeft geen werk
  • Globaal gezien daalt de werkloosheid, maar regionale verschillen zijn groot
  • Degelijke jobs voor jongeren blijven achter op veel plaatsen ter wereld 

 

-Brussel- Het aantal werkloze jongeren wereldwijd is een reden voor bezorgdheid stelt een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Vooral het feit dat jongeren zonder werk of opleiding vaker angstig zijn, baart de organisatie zorgen.

Globaal gezien zijn er in de afgelopen vier jaar meer mensen aan het werk gegaan en naar schatting zal die trend zich nog minstens twee jaar doorzetten, maar tot daar het goede nieuws. In het ILO-rapport, Global Employment Trends for Youth 2024, staat immers dat de groep jongeren tussen 15 en 24 jaar die niet naar school gaat, noch een training volgt of aan het werk is, stijgt.

“Het herstel van de werkgelegenheid na de Covid-19-pandemie is niet overal voelbaar”, leest het rapport. Vooral jongeren in bepaalde regio’s en veel jonge vrouwen blijken niet van het economisch herstel te kunnen profiteren.

Grote regionale verschillen

In 2023 was 13 procent van de jongeren werkloos – 64,9 miljoen mensen. Dat is nog steeds het laagste cijfer in vijftien jaar en een daling ten opzichte van vóór de pandemie toen de werkloosheid nog 13,8 procent bedroeg. Er wordt zelfs verwacht dat het werkloosheidscijfer in deze jonge doelgroep nog verder zal dalen tot 12,8 procent, maar het beeld is niet in alle regio’s hetzelfde: in Arabische staten, Oost-Azië, Zuidoost-Azië en de landen aan de Stille Oceaan was de jeugdwerkloosheid in 2023 hoger dan in 2019.

Ook in de Afrikaanse landen met een grote jonge bevolking, lijken de nodige banen om al die mensen werk te geven, niet voldoende te volgen, is een van de – terugkerende- vaststellingen in het rapport.

Geen werk, noch opleiding

Als we kijken naar jongeren die geen werk hebben, maar tegelijk ook niet naar school gaan of een opleiding volgen klimt het cijfer naar twintig procent, of 1 op de vijf 15 tot 24-jarigen. Opvallend is dat 2 op de 3 onder hen vrouw is.

Verder blijkt dat de helft van de jeugd die wel aan het werk is, eerder in een uitzichtloze baan zit, vaak slechts tijdelijk, niet officieel of met weinig kans op doorgroeien. Jongeren met een duurzame baan wonen vooral in de hoge-inkomenslanden. Drie op de vier jongeren in lage-inkomenslanden zitten in een baan met weinig toekomstperspectief.

Angst en onzekerheid

Het rapport waarschuwt dat de hoge werkloosheidspercentages en de trage groei van degelijke banen leiden tot angst en onzekerheid bij de jeugd die vandaag wel de hoogste opleidingsgraad ooit heeft bereikt.

“Vreedzame samenlevingen zijn gebaseerd op drie basisingrediënten: stabiliteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid”, zegt Gilbert F. Houngbo, directeur-generaal van de ILO. “Fatsoenlijk werk voor jongeren is de kern van alle drie”, zegt hij.”

In het rapport wordt opgeroepen om meer aandacht te geven aan degelijke jobs om de bezorgdheid van jongeren tegen te gaan en hun hoop voor de toekomst te versterken.

In een boodschap richten de auteurs van het rapport zich rechtstreeks tot de jongeren: “Gebruik je stem, want jij hebt de mogelijkheid om het beleid te beïnvloeden en te pleiten voor fatsoenlijk werk voor iedereen. Ken je rechten en blijf investeren in je kennis en vaardigheden, maak deel uit van de verandering die we allemaal nodig hebben voor een sociaal rechtvaardige en inclusieve wereld.”