Rechtzaak: Civitas vs Rutgers over de lentekriebels

Leestijd: 3 minuten

Vrijdag 4 april 2025 – 06:18 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/Chris Klomp – Beeld: MB

-Utrecht- Gistermiddag om 14.00 uur diende het eerste kort geding tegen de ‘katholieke’ stichting Civitas Christiana voor de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. Het tweede kort geding, dat opgestart wordt door schrijver Pim Lammers, is in aantocht.

De zaak kwam op de rol door de Rutgers stichting, die de aantijgingen en beschuldigingen van Civitas rond de ‘Lentekriebels-week”  meer dan beu is. Het ging niet zonder slag of stoot, meldt rechtbankverslaggever Chris Klomp.

Al voor aanvang van de zitting trok activist en Civitas-fan Max van den Berg de aandacht door de advocaten en medewerkers van Rutgers luidkeels voor ‘pedo’s’ uit te schelden. Omdat de beveiliging van de rechtbank niet goed voorbereid was op commotie, werkte journalist Chris Klomp de man de wachtruimte uit. Kort daarop kwam er versterking. Van den Berg bleef zich opstandig gedragen, ook tijdens de zitting schreeuwde hij door de zaal. Opmerkelijk dat de rechter hem niet liet verwijderen, maar slechts riep “wilt u stil zijn’. Van den Berg stond jaren geleden met een brandende fakkel voor de deur van de privé-woning van Sigrid Kaag, de katholieke voormalig D66 leider. Later greep de rechter nogmaals in toen Civitas-medewerkers foto ’s van hun ’tegenstanders’ maakten en dat is in een rechtszaal niet toegestaan.

Er volgden de pleidooien van de advocaten van beide kemphanen, door de rechter kort samengevat als :  ,,Het komt volgens mij allemaal neer op de algemene beschouwing dat Rutgers kinderen in de ogen van Civitas ontvankelijk maakt voor pedofilie, door hen te seksualiseren.

Voorlichting

De zaak draait allemaal om de onvrede van Civitas dat de Rutgers-stichting veel te vroeg en expliciet seksuele voorlichting aan kinderen geeft op lagere scholen. Het is één van de vele maatschappelijke thema ’s waar de organisatie zich aan stoort. Zij zijn extreem principieel en daardoor ook binnen de rooms-katholieke kerk ongewenste buitenbeentjes. Ondertussen maken zij echter zóveel kabaal, dat Rutgers zich genoodzaakt voelde om actie te ondernemen en naar de rechter toog. Rutgers deelde de rechtbank mee: ,,Onze voorlichting is feitelijk, informatief en educatief, en gebaseerd op wetenschap en mensenrechten. Wij geven kinderen handreikingen bij situaties waar ze tegenwoordig mee te maken krijgen. Maar dat is iets heel anders dan dat we hen dingen opleggen.”

Scholen in Nederland zijn volgens de wet verplicht om seksuele voorlichting te geven. Zij mogen zelf kiezen welke methode zij daarbij gebruiken. Zo zijn er ook op christelijke leest geschoeide programma’s. Aan de Week van de Lentekriebels doet ruim een derde (36 procent) van de scholen mee. Dat was in 2022 nog 43 procent.

Leugens en laster

De tegencampagne van Civitas zit volgens Rutgers vol met ‘leugens en laster’. Zaken zouden uit hun context gehaald worden en ook zou Civitas putten uit materiaal dat helemaal geen onderdeel is van de lesweek. In een zwartboek over de Week van de Lentekriebels stelt Civitas onder meer dat ‘kinderzelfbevrediging en transgenderindoctrinatie’ onderdeel zijn van het onderwijsprogramma. Ook zou ‘het bekijken van elkaars geslachtsdelen’ en ‘het gebruiken van seksueel stimulerende voorwerpen’ onderdeel zijn van het onderwijs. Daarnaast zou Rutgers christelijke gezinswaarden ondermijnen en ‘seksuele zonden’ zoals homofilie promoten. Rutgers stelt dat hun werk daarmee ernstig wordt tegengewerkt en dat ook scholen en leraren hinder ondervinden van de campagne. Volgens Rutgers plaatst Civitas allerlei informatie onterecht in een ‘volwassen context van lust en begeerte’.

In het zwartboek stelt Civitas ook dat Rutgers een ‘duister verleden van pedofiel activisme’ heeft. In de argumentatie verwijst de ‘katholieke’ actiegroep onder meer naar een petitie uit 1979 en in de rechtszaak werd ook een ‘Opzij-artikel’ uit 1994 gememoreerd. Civitas stelt dat de beschuldiging alleen over het verleden gaat, hoewel de rechter constateert dat in het zwartboek duidelijk een link gelegd lijkt te worden met de Week van de Lentekriebels.

In het kort geding eist Rutgers dat Civitas en voorman Hugo Bos stoppen met het verspreiden van onwaarheden en foute en of verdraaide informatie over Rutgers en de Week van de Lentekriebels. Ook moeten zij eerdere uitingen richting hun achterban rectificeren. De rechter doet op 17 april uitspraak. Na de zitting ontstond opnieuw commotie, toen Civitas medewerkers, de medewerkers van Rutgers en hun advocaten uitscholden.

Wanneer het kort geding van schrijver Pim Lammers tegen Civitas dient, is nog niet bekend, de rechtbank Midden-Utrecht is zich aan het beraden op een zittingsdatum.