-Dublin- “De nee-stem heeft de doorslag gegeven bij de Ierse referenda over gendergelijkheid en een ruimere en eigentijdsere visie op het gezin”, dat zegt de Ierse minister-president Leo Varadkar. De referenda hadden tot doel om de grondwet ingrijpend te wijzigen en bij de tijd te brengen.
Volgens Varadkar is het nu zonneklaar dat de voorgestelde amendementen van de grondwet door de meerderheid van de Ieren niet worden geaccepteerd. De premier sprak over een respectabele opkomst. “De regering aanvaardt het resultaat dus en wij zullen het volledig respecteren”, zei Varadkar zaterdagavond op de staatsomroep RTE.
Thuis
De Ieren trokken vrijdag naar de stembus om zich uit te spreken over twee amendementen van de grondwet. Die dateert uit 1937, een tijd waarin Ierland bestuurd werd door een puriteinse tak van de Katholieke Kerk. Zo stelt de grondwet dat “de vrouw door haar leven thuis de staat een steun geeft zonder welke het algemeen welzijn niet bereikt kan worden” en dat “moeders niet door economische noodzaak verplicht worden om arbeid te verrichten ter verwaarlozing van hun plichten thuis”
Het Ierse kabinet stelde een aanpassing voor, waarin de rol van Ierse vrouw ‘aan de haard’ wordt geschrapt. In de plaats zou een meer algemene erkenning van de zorg voor familieleden komen. Bij de aankondiging van het referendum stelde de Ierse minister van Emancipatiezaken, Roderic O’Gorman, dat de plaats van de vrouw is “waar zij zelf wil”.
Types gezinnen
In een tweede referendum werd een bredere grondwettelijke bescherming van verschillende types gezinnen naar voren geschoven. Momenteel is die namelijk enkel weggelegd voor getrouwde heterofiele gezinnen, terwijl er veel andere samenlevingsvormen zijn.
Elke grondwetswijziging moet in Ierland per referendum gebeuren. Het door-en-door katholieke Ierland heeft de voorbije jaren via referenda ook al het homohuwelijk en een versoepeling van de abortuswetgeving goedgekeurd. Het is dan ook verbazingwekkend bij velen dat deze referenda het niet haalden.