-Managua- “Je hebt tot 31 december de tijd om het land te verlaten”, zo luidde de waarschuwing aan alle kloosterzusters in Nicaragua, die door het regime Ortega gedwongen zullen worden hun toevlucht te zoeken in landen waar hun congregaties zich bevinden.
Het dictatoriale regime van Daniel Ortega streeft naar een religievrij Nicaragua. De weinigen die overbleven kregen een ultimatum om het land voor het einde van het jaar te verlaten, hekelt advocaat en rechtswetenschapper Martha Patricia Molina.
“In deze weken zullen er bij de immigratieposten aan de landsgrenzen en op de luchthavens grote aantallen nonnen te zien zijn, omdat de dictatuur hen het ultimatum heeft gesteld: ‘Je hebt tot eind december om het land te verlaten’”, hekelt Molina op zijn X-account.
Volgens de VN geldt het ultimatum voor “alle” religieuzen die in Nicaragua zijn. Zij zullen hun toevlucht moeten zoeken in landen waar hun congregaties zich al bevinden en dat zijn over het algemeen Spaanstalige landen.
“De nonnen laten hun kloosters achter. De meesten hebben het land al verlaten. Hun eigendommen zullen allemaal in beslag worden genomen en aan de staat vervallen”, hekelt Molina.
Drie priesters mochten het land niet in
Afgelopen vrijdag 29 november hekelde Molina, tevens auteur van de reeks rapporten: “Nicaragua: een vervolgde kerk?” ook de verbanning van priester Asdrúbal Zeledón Ruiz uit het bisdom Jinotega. Eén dag voordat de ballingschap van de priester werd bevestigd, onthulde Molina dat de dictatuur een andere Nicaraguaanse priester verbood het land binnen te komen. Gedurende de maand november waren er drie mensen die door dit inreisverbod getroffen werden.
Ondertussen is er bevestiging gekomen dat het regime priester Floriano Ceferino Vargas naar Panama heeft verbannen. De priester werd afgelopen zondag ontvoerd door agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst, na een eucharistieviering die werd gevierd in de kerk van San Martín. De bron is in dit geval de boerenleider Merdardo Mairena, die hierover door enkele parochianen werd geïnformeerd. Deze verkiezingen bevestigen de recente koers van het regime, namelijk het niet langdurig vasthouden, maar het uitzetten van priesters die op volkomen willekeurige wijze zijn gearresteerd.
Volgens tellingen in opdracht van de Verenigde Naties zijn sinds april 2018 ruim 250 religieuzen verdreven, verbannen of tot ballingschap gedwongen.