Rijksuniversiteit Groningen en Rijksmuseum starten nieuwe leerstoel ‘Musea, erfgoed en religie’

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 1 oktober 2024 – 16.50 uur – Bron: Redactie Varia/RUG/Rijksmuseum – Beeld: RUG

-Groningen/Amsterdam- De Rijksuniversiteit Groningen en het Rijksmuseum gaan samenwerken. De rijksinstellingen roepen een nieuwe bijzondere leerstoel in het leven, gewijd aan musea, erfgoed en religie. Dr. Valika Smeulders, hoofd van de afdeling Geschiedenis bij het Rijksmuseum, gaat de leerstoel per 1 oktober 2024 als bijzonder hoogleraar bekleden.

Dr. Valika Smeulders

 

De nieuwe leerstoel ‘Musea, erfgoed en religie’, onderdeel van de Groningse Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij, richt zich op het bijeenbrengen van kennis rondom de collectie van het Rijksmuseum en erfgoed dat door de samenleving in brede zin wordt overgedragen van generatie op generatie.

In de afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor delen van de geschiedenis die lang onderbelicht waren, zoals de koloniale geschiedenis, de bijdrage van vrouwen aan samenleving, kunst en wetenschap, en de herkomstgeschiedenis van museale collecties. De Rijksuniversiteit Groningen en het Rijksmuseum willen met de leerstoel een groter gebied en meer mensen betrekken bij het onderzoeken en presenteren van specifieke onderdelen van de geschiedenis, én hoe die zich tot elkaar verhouden.

“Ons beeld van Nederland en de wereld wordt steeds uitgebreider, en daarmee worden ook nieuwe vragen opgeworpen. Over een brede vertegenwoordiging van klasse, de relatie stad en regio, en over de rol van religie in hoe wij naar onszelf kijken. Deze ontwikkelingen in de hedendaagse praktijk worden academisch verankerd met deze leerstoel die ik met trots zal bekleden, “aldus Valika Smeulders

“Het Rijksmuseum is blij met deze vernieuwende uitbreiding in onze samenwerkingen. In het museumgebouw en in de collectie gaan cultuur, samenleving en religie hand in hand. Met deze leerstoel en met de aanstelling van bijzonder hoogleraar Valika Smeulders, gaan we daar nu een frisse blik op werpen”., zegt Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum

Volgens Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Rijksuniversiteit Groningen een lange traditie van denken over erfgoed, zowel in immateriële als materiële zin. Met deze samenwerking wordt daarin nu het werk rondom de meest bekende collectie van Nederland betrokken.