-Sluis- Ooit kende het Zeeuwse Sluis de trotse Johannes de Doperkerk. Eucharistievieringen worden er niet meer gehouden, het kerkgebouw herbergt nu 17 appartementen. De kerk sloot noodgedwongen eind 2019 de deuren vanwege het te kleine aantal kerkgangers. De kapel bleef en wordt voortaan als kerkje gebruikt.
“Ik vind het zo belangrijk dat de kapel gebleven is”, zegt Riet de Boer via Omroep Zeeland radio. Zij is geboren en getogen in Sluis en zij heeft veel meegemaakt in de kerk. “Ik ben hier gedoopt, getrouwd en mijn ouders zijn vanuit deze kerk begraven.” Sluizenaar Menno Arnoldus heeft zich al aangemeld als vrijwilliger: “Ik ben blij dat er weer iets nieuws na al die afbraak komt. Er is zoveel verloren gegaan, dit zou een nieuw begin kunnen zijn.”
De kapel ter grootte van zo’n 85 m2 heeft een moderne uitstraling met witte muren en gemetselde gewelven. Op drie meter hoogte is een vals plafond ingelegd. “Daar is een ovale vorm uit gehaald zodat er via de glas in lood ramen natuurlijk licht naar binnen valt”, zegt Ronald van Quekelberge, vice-voorzitter bestuur parochie Heilige Andreas. De banken en het altaar zijn gemaakt van de houten bankjes die in de gesloten kerk in IJzendijke stonden. “Wij zijn duurzaam bezig geweest”, zegt van Quekelberge trots.
De kapel is dagelijks van negen tot vijf geopend. Mensen kunnen vrij naar binnen lopen om een kaarsje aan te steken of voor een stiltemomentje. Op afspraak kunnen er ook vieringen, uitvaarten en doop of huwelijksvieringen worden gehouden. Hoewel een groot deel van Sluis van God afscheid nam, nam God geen afscheid, maar krijgt een kleinere behuizing. De toekomst voor vele kerken (2.0) in ons land.