Dank aan Italiaanse, Poolse en Afrikaanse immigranten
De Katholieken waren vanaf dat moment een vervolgde en geminachte minderheid, die bestond uit overwegend arme Ierse immigranten en arbeiders. Pas in 1850 werd een Katholieke hiërarchie met Bisschoppen heropgericht. In Engeland bestaan, met dank aan Italiaanse, Poolse en Afrikaanse immigranten, grote Diocesen, o.a. in en om London.
Noord-Ierland behoort politiek tot het Verenigd Koninkrijk; de Katholieke Kerkhiërarchie hoort echter bij Ierland. In Noord-Ierland is de haat en nijd tussen de diverse religies nog steeds groot. Deze haat kwam tot uitbarsting in de 1970er jaren met een bloedige burgeroorlog die maar liefst 30 jaar zou duren, maar uiteindelijk met hulp van de Kerken ook werd overwonnen.
In Schotland, dat pas in 1707 met Engeland en Wales tot het Britse Koninkrijk werd verenigd, was de reformatie overwegend religieus gemotiveerd. Hoofdacteur aldaar was de reformator John Knox (1514-1572), die in Schotland een presbyteriaanse, niet anglicaanse Kerk doorzette. Een relatief groot aantal Katholieken in Schotland treft men aan in Glasgow met een aandeel van rond 25 procent.
Cijfers van de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, alsook de Schotse Bisschoppenconferentie, geven aan dat de Katholieke Kerk in het Verenigd Koninkrijk rond zes miljoen leden telt. In de drie landen bestaan 30 Diocesen en bijna 3.000 Parochies.
Leiding aan de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales geven de Aartsbisschop Vincent Nichols (74) van Westminster als voorzitter en Peter David Smith (76), emeritus Aartsbisschop van Southwark, als zijn plaatsvervanger. De Schotse Bisschoppenconferentie heeft Glasgows Aartsbisschop Philip Tartaglia (69) als voorzitter.