De theoloog getuigt dat de Katholieke kerk een enorm verlies aan geloofwaardigheid heeft geleden. Het is niet verwonderlijk dat er nauwelijks iets van de kerk te horen is over de uitdagingen van deze tijd. ‘Want wie wil nog langer notoire leugenaars geloven?’ Kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders hebben kinderen en jongeren misbruikt met het dodelijke argument “God wil het”. Andere kerkmannen hebben deze daden verduisterd en verdoezeld. “Eerlijk de tekenen van deze tijd erkennen zou een radicale ommezwaai en bekering betekenen; het zou betekenen dat men ontslag neemt en de verantwoordelijken straft.”
Tijdens de pandemie is de kerk bijna uitsluitend met zichzelf bezig
Wolf eist nog meer: “effectieve hervormingen en wel per direct, in plaats van valse hoop zoals de ‘Synodale weg’, die met Sint Juttemis zijn doel nog niet bereikt heeft”. De hervormingsdialoog ‘Synodale Weg’ werd een jaar geleden ingezet door de Duitse Katholieke kerk. Bisschoppen en leken spreken over vier thema’s: vrouwen, macht, sexuele moraal en Priesterlijke levensvormen. Hoewel aan het begin van de Synodale Weg de afspraak werd gemaakt om zaken vast te leggen en te wijzigen, tonen tal van Bisschoppen zich sceptisch. De eerste tegenvaller is er al, de corona-pandemie heeft er voor gezorgd dat er inmiddels al één jaar vertraging is. Maar zegt Wolf: “Kijk ook naar de Priesteraanwas. Duitsland heeft ieder jaar 800 nieuwe Priesters nodig, er komen er slechts 50 per jaar van de Seminaries”
Eigenlijk zijn er veel zaken, die “in het licht van de Christelijke boodschap” naar een verhelderende duiding verlangen, schrijft Wolf. De theoloog noemt ethische vraagstukken in de Corona- alsook in de klimaat-crisis als voorbeeld. Maar helaas, juist tijdens de pandemie is de kerk bijna uitsluitend met zichzelf bezig, zoals aantal kerkbezoekers per viering in coronatijden, wel of geen wijwater enz. “Van echte creativiteit, daadwerkelijk eens een keer ‘Stille Nacht’ te vieren, is – van een heel enkele uitzondering afgezien – niets te merken”, aldus Wolf.