Ruim helft van de Nederlanders pleit voor wettelijk rouwverlof

Leestijd: 3 minuten

Vrijdag 20 september – 12.08 uur – Bron: Redactie Kerk/Dela-coöperatie – Beeld: Kees Luising

-Eindhoven- Uit het recent door Markteffect uitgevoerde Nationaal Onderzoek naar de Dood blijkt dat 56% van de Nederlanders van mening is dat rouwverlof wettelijk geregeld moet worden. Het pleidooi voor wettelijk rouwverlof benadrukt de groeiende maatschappelijke aandacht voor de ondersteuning van nabestaanden in tijden van verlies. Ook geeft 47% aan professionele hulp bij rouwverwerking te willen ontvangen.

“Deze resultaten onderstrepen hoe belangrijk het is om tijd en ruimte te hebben om verlies te verwerken,” zegt Arthur Penders, coöperatieconsultent bij coöperatie DELA. “Wij zien rouw als een essentieel onderdeel van het afscheid.” Lees verder onder de afbeelding>

Wensen veranderen

Het onderzoek laat verder zien dat 7 op de 10 Nederlanders al weten wat er met hun lichaam moet gebeuren na overlijden, waarbij crematie de meest gekozen optie is. 8% van de respondenten geeft de voorkeur aan nieuwere vormen van lijkbezorging, zoals resomeren of humaan composteren. Dit is opvallend, omdat vooralsnog niet al deze mogelijkheden wettelijk zijn toegestaan. “Nederlanders kiezen steeds bewuster voor crematie (49%), maar we zien ook een toenemende interesse in nieuwe vormen van lijkbezorging, wat aantoont dat de uitvaartsector continu in ontwikkeling is,” zegt Arthur.

De meerderheid (60%) heeft nog niet nagedacht over de invulling van de afscheidsceremonie. Toch bestaat er een duidelijke voorkeur voor kleinschalige bijeenkomsten met maximaal 50 personen (63%), waarbij het uitvaartcentrum of crematorium als favoriete locatie naar voren komt (40%). Duurzaamheid speelt hierbij een steeds grotere rol. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft hier namelijk oog voor tijdens het afscheid.

Verder lijkt de toenemende populariteit om het leven te vieren met een borrel (31%), de traditionele koffietafel steeds vaker te verdringen (23%).

Rol uitvaartverzorger belangrijk

Nabestaanden blijken doorgaans goed geïnformeerd te zijn over wat er na een overlijden geregeld moet worden (73% in meer of mindere mate), vaak door eerdere ervaringen. Ze verwachten echter wel dat de uitvaartverzorger een proactieve rol speelt in het begeleiden van dit proces (34%). Bij het kiezen van een uitvaartverzorger geven Nederlanders de voorkeur aan eigen ervaring en prijs, met aanbevelingen van anderen als aanvullende factor. Bovendien bieden het delen van de wensen bij leven (42%) en de keuze voor een uitvaartverzorger (32%) veel houvast aan nabestaanden die nog geen overleden hebben meegemaakt. Lees verder onder de afbeelding>

 

Regelen nalatenschap ondergeschoven kindje

Het regelen van de nalatenschap is minder populair: een grote meerderheid van de Nederlanders heeft nog geen testament (64%) of afspraken gemaakt over hun (digitale) nalatenschap (83%). Ruim 1 op de 5 Nederlanders geeft bovendien aan behoefte te hebben aan administratieve ondersteuning.

‘Nabestaanden krijgen te maken met allerlei praktische, financiële, juridische en administratieve dingen die opeens geregeld moeten worden. Vaak zien ze door de bomen het bos niet meer. Onze coöperatieconsulenten bieden dan de helpende hand. Nabestaandenzorg is een gratis service bij alle uitvaarten die wij verzorgen. Zo kunnen nabestaanden de draad van het leven weer zo goed mogelijk op te pakken, zegt Arthur trots’.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van coöperatie DELA, één van de toonaangevende uitvaartverzorgers in Nederland. Het doel is om inzicht te verkrijgen in de opvattingen, wensen en verwachtingen van het Nederlandse publiek rondom overlijden, uitvaart en rouwverwerking.

Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in marktonderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking

De steekproef bestond uit ruim 2.300 respondenten, die zorgvuldig werden geselecteerd om een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking te waarborgen op basis van demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht en woonplaats. De gegevens werden verzameld door middel van een online enquête, waarbij de respondenten een reeks vragen kregen voorgelegd over hun uitvaartwensen, verwachtingen van nabestaanden en hun houding ten opzichte van rouwverlof en nalatenschap.

De resultaten van dit onderzoek bieden waardevolle inzichten voor DELA en de bredere uitvaartbranche, en kunnen dienen als basis voor het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten die beter aansluiten bij de behoeften van het Nederlandse publiek. DELA is toegewijd aan het bieden van hoogwaardige, persoonlijke en duurzame uitvaartdiensten, en dit onderzoek helpt ons om onze dienstverlening continu te verbeteren.

De gegevens zijn geanalyseerd door een team van ervaren onderzoekers bij Markteffect, en de resultaten zijn zorgvuldig geïnterpreteerd om betrouwbare en representatieve conclusies te kunnen trekken. DELA en Markteffect danken alle respondenten die hebben deelgenomen aan dit onderzoek voor hun waardevolle bijdrage.