Dit betekent dat de vorige recordcijfers van 2017 (301.036), 2016 (278.041) en het jaar van de Jacobsjaar 2010 (272.417) al aanzienlijk zijn overschreden. Tegen het einde van december zou het totaal naar schatting 330.000 kunnen bereiken, aldus de organisatie. Het Sint-Jacobsjaar is wanneer de feestdag van de Apostel, 25 juli, op een zondag valt.
De grootste instroom was in augustus, toen bijna 3.000 pelgrims de grenzen van de noordwestelijke Spaanse stad passeerden. De voorwaarde voor het ontvangen van het Pelgrimscertificaat is om aan de hand van stempels in het paspoort van de Pelgrim te kunnen aantonen dat men ten minste de laatste 100 kilometer naar Santiago te voet heeft afgelegd of de laatste 200 kilometer per fiets heeft voltooid.
Ook honden als Pelgrims
Een favoriete klassieke route is de “Franse weg” van de Pyreneeën naar Burgos en Leon, maar de “Noordweg”, die grotendeels parallel loopt langs de Spaanse Atlantische kust, en de Portugese weg vanuit Portugal, zijn sterk in opkomst.
Het nieuwe recordjaar 2018 heeft de reputatie van de Jacobsweg opnieuw bevestigd als misschien wel de beroemdste Christelijke pelgrimsroute ter wereld. Momenteel zijn de ogen al gericht op het volgende Jacobsjaar in 2021, dan zou er een volgende enorme stormloop kunnen zijn.
Sinds dit jaar is het zelfs mogelijk voor honden om een Bedevaartcertificaat te ontvangen. De vijf jaar oude Border Collie Neo had eind september een deel van de Franse Jakobsweg afgelegd en wordt beschouwd als de eerste officiële Jacobspelgrimshond. Het project is geïnitieerd door de dierenwelzijnsorganisatie Apaca. Een officiële Kerkelijke erkenning van het hondencertificaat is er niet.
Bron: ADN/EWTN Foto: Pixabay