-Bonn- In een onverwacht gevolg van de politieke aardbeving die Duitsland teistert, heeft voormalig CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer haar ontslag aangekondigd als lid van het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) vanwege haar onenigheid met het standpunt van de organisatie tegen het immigratiebeleid van haar partij.
Annegret Kramp-Karrenbauer, die de afgelopen jaren deel uitmaakte van de ZdK en onlangs nog woordvoerder was voor het gebied “Duurzame ontwikkeling en mondiale verantwoordelijkheid”, rechtvaardigt haar ontslag door te stellen dat de positie van de ZdK, met betrekking tot het huidige migratiebeleid, haar geen ruimte laat om verder met de organisatie samen te werken.
De ZdK heeft scherpe kritiek op de nieuwe wetgeving die de CDU/CSU voorstelde om immigratie te beperken. In een persbericht dat donderdag werd uitgegeven, noemde de voorzitter van de ZdK het voorstel een “anti-integratiecampagne” en beschuldigt zij Friedrich Merz, de kandidaat voor het voorzitterschap van de centrumrechtse coalitie ervan zijn belofte te hebben gebroken om de kwestie van migratie niet als argument te gebruiken. De focus van zijn verkiezingscampagne om de Alternative für Deutschland (AfD) niet te bevoordelen. Deze kritiek werd ondersteund door vertegenwoordigers van de Duitse Bisschoppenconferentie en de Evangelische Kerk (red.: protesttantse Kerk) in Duitsland.
Het is nog maar de vraag of het vertrek van Kramp-Karrenbauer gevolgd zal worden door anderen die binnen de ZdK het dichtst bij de CDU staan.
Spanningen in Duitsland over migratiebeleid
In Duitsland staat het migratiebeleid opnieuw centraal in het debat. Op 31 januari verwierp het parlement een door Merz ingediende wet die strengere immigratiebeperkingen voorstelde. De stemming, die eindigde met 338 stemmen voor en 349 stemmen tegen, weerspiegelt het gebrek aan consensus binnen de conservatieve coalitie zelf, met enkele belangrijke afwezigheden en onthoudingen.
De motie, die enkele dagen eerder werd aangenomen, had weliswaar geen bindende werking, maar schiep wel een politiek precedent door de gezamenlijke steun van de CDU/CSU en de AfD. Dit leidde tot een golf van kritiek, zelfs binnen de CDU zelf. Denk bijvoorbeeld aan oud-bondskanselier Angela Merkel, die waarschuwde voor de gevaren van het accepteren van steun van nationalisten bij gevoelige kwesties.
Ondertussen blijft Alternative für Deutschland stijgen in de peilingen en heeft nu 22% van de stemmen in de polls. Daarmee zou het de tweede politieke partij in het land zijn.