Afghanistan op één na gevaarlijkste land voor Christenen, maar Nederland blijft bekeerlingen terugsturen !
-KELKHEIM- (KNA) Volgens de hulporganisatie Open Doors is de situatie van Christenen in veel landen in 2019 opnieuw verslechterd. “De wereldwijd toenemende controle en onderdrukking van het Kerkelijk leven, evenals de vernietiging en sluiting van Kerken en Kerkelijke instellingen zijn opvallend”, zegt de 2020 World Persecution Index die woensdag in Kelkheim is gepubliceerd.
Met name Christelijke leiders zouden worden bedreigd, gearresteerd of vermoord. Volgens de index werden bijna 9.500 Kerken en Kerkelijke instellingen aangevallen, vernield of gesloten; in het voorgaande jaar waren er 1.850. Het aantal geregistreerde vermoorde Christenen daalde van 4.139 in 2018 tot 2.983.
De index bevat een ranglijst van 50 landen waar de problemen het grootst zijn. Noord-Korea staat opnieuw op de eerste plaats, gevolgd door Afghanistan, Somalië, Libië, Pakistan en Eritrea. Plaatsen zeven tot tien worden bezet door Soedan, Jemen, Iran en India. Voor het eerst dit jaar staan de West-Afrikaanse landen Burkina Faso en Kameroen op de wereldvolgorde-index. Tot nu toe stonden beide landen bekend om hun religieuze tolerantie, zei Open Doors. Niger staat ook voor het eerst op de index.
Noord-Korea staat al jaren bovenaan de lijst. Volgens Open Doors moeten tienduizenden Christenen als dwangarbeider werken en worden gefolterd in strafkampen. Lokale Christenen in Afghanistan zijn voortdurend in gevaar om vermoord te worden omdat afvalligheid van de islam als een ernstige misdaad wordt beschouwd. Ook in Somalië kunnen Christenen alleen in het geheim hun geloof belijden. De conflicten in Libië maakten de levens van de weinige Christenen nog ingewikkelder. De hulporganisatie registreert toenemend digitaal toezicht in India en China (rang 23). In China heeft de communistische partij naar verluidt meer dan 5500 Kerkelijke instellingen gesloten. In India documenteerde Open Doors meer dan 440 gewelddadige en door haat gemotiveerde aanvallen op Christenen. De regering stond extremistische hindoes toe om grotendeels zonder strafvervolging misdaden tegen Christenen te plegen.
Bloedige invallen
Volgens de index voeren islamitische extremisten nu oorlog tegen Christelijke gemeenschappen in Afrika bezuiden de Sahara. De bloedige invallen op hulpdiensten in Burkina Faso (rang 28), waarbij ten minste 50 Christenen werden vermoord, bracht het land, dat bekend stond om religieuze tolerantie voor de eerste keer naar de World Persecution Index. De situatie is vergelijkbaar in andere landen in de regio, waaronder Mali (rang 29). Volgens Open Doors lijden Christenen in Azië ook onder het militante islamisme. Bangladesh (38e plaats) en Sri Lanka (30e plaats) zijn gestegen in de ranglijst. In Irak waren Christenen terughoudend om terug te keren naar hun land vanwege de dreiging van sjiitische milities. Hun aantal is binnen slechts één generatie met 87 procent gedaald!
Met betrekking tot de Pakistaanse Christen Asia Bibi , die vorig jaar werd vrijgelaten na een doodvonnis wegens godslastering, riep Open Doors op tot meer vastberaden steun voor vervolgde Christenen. Internationale inspanningen kunnen een groot verschil maken, verklaarde het hoofd van Open Doors Duitsland, Markus Rode. Hij bekritiseerde de omgang met Christelijke bekeerlingen in Duitsland. Nederland krijgt kritiek vanwege het feit dat het in Europa bekend staat als het moeilijkste land om asiel te verkrijgen. Van de Afghaanse bekeerlingen die gevlucht zijn, kreeg 87 procent asiel in Frankrijk, tegenover nog geen 13 procent in Nederland.
Open Doors beweert een hulporganisatie te zijn die vervolgde Christenen ondersteunt in ongeveer 60 landen.