-Ljubljana- Het Grondwettelijk Hof van Slovenië heeft een uitspraak gedaan welke het bestaande verbod op in-vitrofertilisatie (IVF) voor alleenstaande vrouwen en vrouwelijke koppels van hetzelfde geslacht ongedaan maakt. De rechtbank oordeelde dat deze beperking in strijd was met de Sloveense grondwet en beval het parlement om de relevante wetgeving binnen een jaar te wijzigen. De Sloveense bisschoppen hebben kritiek geuit op het vonnis.
Woensdag uitten de bisschoppen van Slovenië hun “spijt” over het besluit. In hun schrijven zeggen de bisschoppen: “De Sloveense bisschoppen betreuren de jongste beslissing van het Grondwettelijk Hof, volgens welke alleenstaande vrouwen en vrouwen in een verbintenis van hetzelfde geslacht het recht zullen hebben op inseminatieprocedures met biomedische hulp. Wij zien dit besluit als een nieuwe stap in de richting van de ontmanteling van het ideaal van het gezin als basiselement van onze samenleving. De realiteit van het leven is dat niet alle gezinnen traditioneel zijn (vader, moeder, kind), maar een kind beroven van de mogelijkheid op te groeien met de steun van een vader en moeder is zeker niet de juiste weg voor onze samenleving”, aldus de bisschoppenconferentie.
“De nieuwe regelgeving is daarom het zoveelste symptoom van een samenleving die niet het kind in het middelpunt van de aandacht en zorg plaatst, maar eerder de verlangens en veronderstelde rechten van volwassenen”, voegt de voorzitter van de bisschoppenconferentie er aan toe.
Tegelijkertijd herinneren we de bisschoppen eraan dat kunstmatige inseminatie op zichzelf vanuit ethisch oogpunt zeer problematisch is, omdat tijdens deze procedures veel embryo’s worden gecreëerd, waarvan de overgrote meerderheid niet overleeft of in leven blijft om geboren te worden. Zo worden de verloren mensenlevens gereduceerd tot het niveau van een middel om een doel te bereiken.
Deze kwestie heeft het Balkanland lange tijd tot op het bot verdeeld. In 2020 drongen liberale parlementsleden in het parlement aan op een grondwettelijke herziening van het verbod op in-vitrofertilisatie voor alleenstaande en lesbische vrouwen. Nu de hervorming is bevolen, wordt een van de grootste onrechtvaardigheden “gecorrigeerd”, aldus de Sloveense politieke partij ‘Vrijheidsbeweging’ over de huidige uitspraak.
Een rechtbank die wetten maakt
Het is niet de eerste keer dat het Sloveense Constitutionele Hof het vermogen claimt om druk uit te oefenen op de wetgevende macht om de wetten te veranderen zonder rekening te houden met de soevereiniteit van het volk dat zijn vertegenwoordigers kiest. In juni 2022 oordeelde dezelfde rechtbank dat de wettelijke definitie van het huwelijk als de verbintenis tussen een man en een vrouw ongrondwettelijk was, waardoor het homohuwelijk werd gelegaliseerd. Vervolgens keurde de Nationale Vergadering in oktober 2022 een wet goed die dit besluit implementeert, waardoor gezamenlijke adoptie door koppels van hetzelfde geslacht ook mogelijk wordt gemaakt.