Spekpater Werenfried van Straaten een verkrachter ?

Leestijd: 2 minuten

[su_heading size=”11″ margin=”30″]Woensdag 10 februari 2021 17:14 Bron: KNA/C&W/KIN Foto: YT/Publiek domein[/su_heading]

  -München- De hulporganisatie ‘Kerk in nood’ is ontzet door de beschuldigingen van verkrachting tegen zijn oprichter, Pater Werenfried van Straaten. De organisatie “neemt rigoreus afstand van elke vorm van fout gedrag, waarvan de Pater beschuldigd wordt”, aldus een vandaag gepubliceerde verklaring van ‘Kerk in Nood’.

Eerder had het Duitse blad ‘Christ & Welt’ (C&W) gemeld dat een onderzoek door het Vaticaan was opgestart door de Hulpbisschop Manfred Grothe uit Paderborn tussen 2009 en 2011. Dat onderzoek had aangetoond dat Van Straaten zich bij herhaling schuldig had gemaakt aan (sexueel)wangedrag op verschillende gebieden.

‘Kerk in Nood’ zet zich in voor “een open en volledige opheldering”, zegt de directeur van de hulporganisatie, Thomas Heine-Geldern, in een vandaag uitgegeven verklaring. Tegelijkertijd bevestigde Heine-Geldern in wezen de inhoud van het artikel van C&W. In 2010 beschuldigde een vrouw Van Straaten van aanranding. Het incident zou zich hebben voorgedaan in 1973 toen de toenmalige medewerkster van de hulporganisatie 20 jaar oud was. Van Straaten overleed 2003, waardoor het niet mogelijk was om een ” ​​civiele procedure in te leiden”. De beschuldigingen van de vrouw waren dusdanig geloofwaardig, dat ‘Kerk in Nood’ de verantwoordelijke kerkelijke autoriteiten informeerde. De vrouw ontving een schadevergoeding van 16.000 euro als erkenning voor het leed dat haar was aangedaan.

“Kerk in Nood” wijst beschuldiging van fascistische sympathieën tegen van Straaten af

Pater Werenfried in jongere jaren

Omdat het slachtoffer destijds om absolute discretie heeft verzocht, is de beschuldiging van aanranding door de hulporganisatie niet openbaar gemaakt, aldus Heine-Geldern. Er zijn geen verdere beschuldigingen van seksueel geweld tegen van Straaten bekend. In 2011 werd ‘Kerk in Nood’ heropgericht als Pauselijke stichting. “Alle onderdelen van de organisatie zijn gemoderniseerd en er zijn nieuwe management- en controlestructuren geïntroduceerd.”

 

 

Richtlijnen ter voorkoming van seksueel misbruik zijn verankerd in de statuten en vastgesteld als financieringscriterium voor projecten over de hele wereld.

In een verklaring met verschillende vragen en antwoorden op het C & W-artikel ontkent ‘Kerk in Nood’ verdere aantijgingen tegen Van Straaten. De Premonstratenzer Priester was geen sympathisant van het fascisme, zoals het Vaticaanonderzoek, volgens zeggen van C&W, zou hebben uitgewezen. “In de uitingen tijdens zijn 55-jarige (leidinggevende) betrokkenheid bij de organisatie ‘Kerk in Nood’ (1947-2003) zijn er geen verwijzingen naar rechts-extremistische of fascistische ideeën.” Van Straaten veroordeelde dictaturen krachtig. De beschuldiging van “excessen in zijn levensstijl” zijn dan ook gebaseerd op individuele verklaringen. zoals “overmatige consumptie van alcohol of voedsel”. Maar ‘Kerk in Nood ‘kan dat niet bevestigen.

De hulporganisatie geeft gedeeltelijk toe dat er “fouten waren in de manier van leiding geven van van Straaten”. Onder leiding van Van Straaten waren er “diverse conflicten en ruzies met medewerkers”. “De managementstijl van toen sluit zeker niet aan bij de huidige opvatting van modern personeels-management.” Van Straaten had de hulporganisatie in 1947 opgericht als ‘Oostpriesterhulp’.