Steeds meer kritiek op Gänswein na dood Benedictus XVI

Leestijd: 3 minuten

“Roddel is een dodelijk wapen: het doodt, het doodt liefde, het doodt de samenleving, het doodt broederschap.”

[su_heading]Dinsdag 10 januari 2023 – 07:00 uur – Bron: VN/ARD/KNA – Beeld: Publiek domein[/su_heading]
 -Vaticaanstad- Na de dood van Benedictus XVI is er kritiek in de Rooms-Katholieke Kerk op uitspraken van zijn privésecretaris Georg Gänswein over Paus Franciscus. Er gaan ook steeds meer stemmen op tegen een snelle Heiligverklaring van de Duitse Paus. Lees verder onder de reclame>


Geen rust voor Benedictus: Na de bijzetting van voormalig Paus Benedictus XVI braken de eerste felle discussies over zijn seculiere en theologische nalatenschap uit. De man die daar verantwoordelijk voor is. is zijn privésecretaris Georg Gänswein, die krijgt nu veel kritiek te verduren.

Kritisch

Gänswein was vorige week in de Katholieke media kritisch over Paus Franciscus. In tal van  interviews zei Gänswein dat het besluit van Franciscus om de zogenaamde ‘oude Mis’ weer in te perken, door Benedictus “met pijn in het hart” gelezen werd. Benedictus stond deze rite tijdens zijn pontificaat (2005 tot 2013) onder bepaalde voorwaarden weer toe.

Niet altijd conflictvrije samenwerking

In zijn ‘onthullingsboek’ getiteld ‘Niets dan de waarheid’, dat donderdag wereldwijd verschijnt, doet Gänswein ook verslag van voorheen onbekende details over de niet altijd conflictvrije samenwerking tussen Paus Franciscus en voormalig Paus Benedictus in de jaren vanaf 2013 tot aan zijn dood. In 2020 was hij ook “geschokt” toen Franciscus hem aan de deur zette als Prefect van de Pauselijke huishouding en daar is tot op de dag van vandaag niets aan veranderd.

Benedictus XVI reageerde destijds op de beslissing van zijn opvolger met de ironische woorden: “Ik denk dat Paus Franciscus mij niet langer vertrouwt en dat hij wil dat jij over mij waakt.” Vervolgens benaderde hij persoonlijk zijn opvolger om van gedachten te veranderen, maar zonder succes. Zo omschrijft Gänswein het in een uittreksel van zijn boek dat al bekend is geworden

Paus ontving gisteren Gänswein voor een privé-onderhoud

Paus Franciscus ontving Gänswein gisterochtend voor een privé-audiëntie. De inhoud van het gesprek werd niet meegedeeld, maar laat zich raden. Het onderwerp had de toekomstige functie van de 66-jarige Gänswein kunnen zijn. Het was aanvankelijk onduidelijk wie nu wie om een gesprek heeft gevraagd, of Gänswein om het gesprek vroeg of dat Franciscus de Duitser opdracht gaf zich te melden.

Wel is duidelijk dat het zeer ongebruikelijk is om zó kort na een uitvaart een functioneringsgesprek te hebben. Italiaanse media melden dat Franciscus met opmerkingen afgelopen weekeinde indirect naar Gänswein verwees. De Paus zei zondag voor het Angelusgebed: “Roddel is een dodelijk wapen: het doodt, het doodt liefde, het doodt de samenleving, het doodt broederschap.”

“Het was beter geweest om te zwijgen”,

“Het was beter geweest om te zwijgen”, zei de Duitse kardinaal Walter Kasper (89) in een interview met de Italiaanse krant “La Repubblica” (zondag). “Dit is niet het moment om zulke zaken naar buiten te brengen”, aldus de Kardinaal.

Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin had eerder in een interview met hetzelfde dagblad er op gewezen dat het samenleven van twee opvolgers van Petrus een “potentieel delicate situatie” was voor de kerk. Misschien wilde iemand daar misbruik van maken, maar dat lukte niet: “Wij zagen allemaal de broederlijke omgang.” De genegenheid, die voelbaar was in gebaren, blikken en woorden, het ontroerde en troostte veel mensen”.

Ook andere kerkelijke vertegenwoordigers waren kritisch. “Ik denk dat als je de Heilige Vader wilt bekritiseren, je dat niet via de massamedia moet doen, maar rechtstreeks aan hem persoonlijk”, zei Timothy Broglio, hoofd van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, tegen de krant La Repubblica.

De Duitse Kardinaal Kasper sprak zich ook uit tegen een snelle heiligverklaring van Benedictus XVI. Een hogesnelheidstrein naar de hemel neem je niet, becommentarieerde de geestelijke de ‘Santo subito’-discussie.

Bij de uitvaart van de wijlen Paus afgelopen donderdag werd vanuit het aanwezige publiek gepleit voor een versnelde Zalig en Heiligverklaring op het Sint-Pietersplein, maar bij lange na niet zo massaal zoals bij wijlen Paus JP II.  Kasper is er ook geen voorstander van. De door het Kerkelijk recht bepaalde wachttijd van vijf jaar na overlijden is een zeer voorzichtige en wijze periode. De voorzitters van de Duitse en Italiaanse Bisschoppenconferentie hadden al soortgelijke opmerkingen gemaakt.

Welke functie Gänswein nu zal toevallen en of hij kan blijven wonen in het Klooster in de Vaticaanse tuinen blijft ongewis. Insiders verwachten dat de Paus voor Pasen nog geen beslissing zal nemen, maar het zal ook afhangen van de onthullingen in Gänswein’s boek. Na aanstaande donderdag kan er wellicht meer duidelijkheid zijn.