De cijfers uit Syrië, Irak en andere landen in de regio zijn angstaanjagend. Werd de inheemse Christelijke bevolking in het Midden-Oosten eerder massaal aangespoord om zich tot de islam te bekeren, nu worden zij vandaag-de-dag gedwongen te emigreren, aldus de mensenrechtenorganisatie. In haar samenwerking met landen in het Midden-Oosten moet de Europese Unie dringend meer doen voor de erkenning van religieuze minderheden en eisen dat zij als een gelijkwaardige bevolkingsgroep worden gezien. Er is absoluut meer religieuze vrijheid nodig om deze dramatische trend te stoppen, aldus Delius.
Het aantal leden van de Christelijke minderheid in Syrië is sinds 2010 met 50 procent gedaald tot slechts ongeveer 600.000, aldus de mensenrechtenorganisatie. In Irak is het aantal Christenen in iets minder dan 30 jaar gedaald van 5 procent van de totale bevolking tot slechts 0,4 procent. Dat zijn beschamende cijfers die laten zien hoe dramatisch het in het Midden-Oosten is ten aanzien van de veiligheid en de vrijheid van geloof voor leden van religieuze minderheden, zei Delius. De EU moet nu ophouden met deze catastrofale trend alleen maar te beklagen, maar eindelijk eens daadkrachtig in actie komen.
De situatie van de Christelijke minderheid in Turkije en in de door het land bezette gebieden in het noorden van Syrië is ook steeds moeilijker. Christenen worden gemarginaliseerd en de ruïnes van oude Christelijke kerken in de Koerdisch-Syrische stad Afrin worden omgebouwd tot moskeeën. Hierdoor worden sporen van Christelijk leven vernietigd. Ook de door Turkije gesteunde Palestijnse Hamas-beweging wordt steeds agressiever tegen Christelijke organisaties. Autoriteiten in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook zouden maatregelen aanbevelen om de deelname van moslims aan kerstvieringen te ontmoedigen.
Zelfs in Libanon, het enige Arabische land waar de Christelijke gemeenschappen nog steeds een leidende rol spelen, moeten Christelijke groeperingen vrezen voor hun voortbestaan. De Sjiitische Hezbollah probeert de deelname aan het politieke leven, waar alle religieuze gemeenschappen recht op hebben, terug te draaien, zo waarschuwt de GfbV.