-Brussel- De economische impact van de opwarming van de aarde kan veel erger uitdraaien dan eerder werd gedacht. Volgens onderzoek van Australische wetenschappers is een welvaartsvermindering van 40 procent niet denkbeeldig.
De studie toont aan dat de impact van de opwarming van de aarde op de rijkdom aanzienlijk onderschat wordt. Volgens de nieuwe resultaten kan de welvaart van de gemiddelde persoon met maar liefst 40 procent afnemen als de temperatuur wereldwijd met 4 graden Celsius stijgt. Dat is bijna vier keer zo hoog dan eerdere schattingen.
Bij een opwarming van ‘slechts’ 2 graden Celsius zou de daling van de welvaart kunnen beperkt worden tot 16 procent van het wereldwijde bbp per persoon. Ook dat is veel hoger dan eerdere voorspellingen, die een daling van 1,4 procent suggereerden. Lees verder onder de afbeelding>
Toeleveringsketens
Om de schade aan de wereldeconomie binnen de perken te houden stellen de onderzoekers dat de opwarming niet boven de 1,7 graad Celsius mag uitkomen.
“Economen hebben altijd gekeken naar historische gegevens waarin weersomstandigheden worden vergeleken met economische groei om de kosten van klimaatschade te berekenen”, zegt econoom en hoofdonderzoeker van de studie Timothy Neal.
Waar volgens Neal geen rekening mee werd houden, zijn onderbrekingen in de wereldwijde toeleveringsketens. “In een warmere toekomst kunnen we een reeks verstoringen van de toeleveringsketens verwachten, veroorzaakt door extreme weersomstandigheden wereldwijd.”
Daardoor zouden er veel meer economische problemen opduiken dan eerder gedacht, stelt hij.
De economische argumenten voor krachtigere maatregelen tegen klimaatverandering zijn dan ook duidelijk, gaat hij verder. “Omdat er geen rekening is gehouden met deze schade, hebben eerdere economische modellen onbedoeld geconcludeerd dat zelfs ernstige klimaatverandering geen groot probleem was voor de economie.”
Geen enkel land immuun
De bijgewerkte prognose maakt het volgens Neal overduidelijk dat alle landen kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.
“Nu wordt er soms van uitgegaan dat sommige koudere landen, zoals Rusland of Canada, zullen profiteren van de klimaatverandering, maar door de afhankelijkheid van de toeleveringsketen is geen enkel land immuun.”
Hij stelt dan ook dat er nog werk aan de winkel is, niet in het minst op het domein van de klimaatadaptatie. “We blijven leren van de manier waarop klimaatverandering onze economie beïnvloedt, van stijgende voedselprijzen tot verzekeringskosten, en het is belangrijk om te reageren op nieuwe informatie als we in ons eigen belang willen handelen.”