Syrische bisschoppen bidden en hopen dat het land vrede vindt

Leestijd: 3 minuten

Dinsdag 10 december 2024 – 06:05 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA/VN – Beeld: Isa Karakus

-Damascus- Na de val van het regime van Bashar al Assad en zijn vlucht naar Rusland hebben de bisschoppen van christelijke kerken in Syrië gebeden en smeekbeden uitgesproken, biddend dat “deze overgangsfase zich veilig en vreedzaam zal ontvouwen.”

De Syrisch-katholieke patriarch Ignace Joussif III Younan maakte die smeekbede tijdens de Mis, op zondag 8 december, in het heiligdom gewijd aan de heiligen Behnam en Sarah in Libanon. In zijn homilie verwees de patriarch naar “deze golf van revolutie tegen de regering en het regime die al jaren aanhoudt” en die leidde tot “een angstaanjagende oorlog, met een verwoestende impact op de veiligheid en de economie, die iedereen zonder onderscheid treft.”

Boodschap van eenheid en hoop

Van zijn kant heeft de Syrisch-orthodoxe patriarch Mor Ignatios Aphrem II een verklaring uitgegeven, waarin hij een beroep doet op ‘Goddelijke wijsheid’ om het Syrische volk naar eenheid en liefde voor het vaderland te leiden. De boodschap benadrukt – zo meldde Fides – ook de inzet van de kerk bij het bevorderen van de waarden van rechtvaardigheid, vrede en harmonie onder alle burgers, met respect voor de rijke culturele identiteit en de lange geschiedenis van Syrië.

Internationale steun voor het nieuwe Syrië

Pater Firas Lutfi, pastoor van de Latijns-katholieken van de hoofdstad Damascus, is niet minder positief: “Het is een geschenk dat tot ons komt op het feest van Maria: het is de geboorte van het nieuwe Syrië. Na 53 jaar dictatoriale en bloedige regering, die haar tegenstanders verwoestte; een dictatuur die veel wonden heeft achtergelaten: ruim een ​​half miljoen doden, 11 miljoen vluchtelingen die naar het buitenland zijn gevlucht, naar Turkije en Europa, resulterend in een verwoest economisch systeem en veel armoede. Nu is dit allemaal voorbij. De dictator vluchtte, slachtoffer van zijn eigen vermoeden van onoverwinnelijkheid. Nu moeten wij naar de toekomst kijken, naar het Nieuwe Syrië dat vanochtend is geboren. “Wij hopen dat Syriërs eindelijk verenigd kunnen worden in het opbouwen van een gemeenschappelijke toekomst van goede en sociale solidariteit.”

Hoop voor vluchtelingen en wederopbouw

Van zijn kant verklaarde de apostolisch vicaris van Aleppo, monseigneur Hanna Jallouf, bisschop van de Latijns-katholieken in Syrië: “De dynamiek van de gebeurtenissen van deze uren zegt veel over hun ontstaan, in een internationaal referentiekader, waarbij de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Turkije en zelfs Israël betrokken zijn. “Elk van deze partijen heeft op de een of andere manier geprofiteerd van de regimeverandering.”

De apostolisch vicaris van Aleppo heeft vertrouwen in de mogelijke toekomstscenario’s: “De situatie zal beetje bij beetje duidelijk worden. De komende dagen zal duidelijk worden wat voor soort regering er zal komen. Maar de aannames lijken geruststellend; Zij verzekerden ons van maximale aandacht voor de rechten van christenen, in een ontmoeting met de bisschoppen van alle christelijke denominaties. Ik hoop ook dat de terugkeer van veel vluchtelingen kan beginnen. De afgelopen jaren verliet bijna een kwart van de bevolking, waaronder veel christenen, het land.

Impact op het Midden-Oostenscenario

De impact die de regeringswisseling zou kunnen hebben op het Midden-Oostenscenario is aanzienlijk. Voor Turkije opent zich de mogelijkheid om het probleem op te lossen van de miljoenen Syrische vluchtelingen die in het zuiden van het land worden opgevangen en die een bron van aanhoudende spanningen vormen. Voor de Russen en de Iraniërs is het de terugtrekking uit een situatie die hun problemen en contextuele conflicten heeft verergerd (het lijkt er ook op dat de nieuwkomers aan de macht ook de aanwezigheid van de Russen in de strategische marinebasis in het land hebben bevestigd); en voor de Verenigde Staten en de Israëli’s (die in ieder geval uit voorzorg hun contingenten in het Golan-grensgebied hebben versterkt) is er het voordeel van een kortsluiting in de aanvoer van wapens van Iran naar Hezbollah, die via Syrië.

Op weg naar een toekomst van vrede

De komende dagen zullen beslissend zijn om te begrijpen of de gematigdheid van Al Jolani, die in het verleden aanhanger van Al Qaeda was, betrouwbaar zal zijn, aldus de Vaticaanse media. Dat het hele schaakbord in beweging is, blijkt ook uit een korte ontmoeting tussen de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de vicaris voor het Heilig Land, pater Ibrahim Faltas, die dit weekend in Parijs plaatsvond.  tijdens de inwijding van de gerestaureerde Notre Dame-kathedraal.

Trump zou de Franciscaan hebben laten weten dat snelle pacificatie van het gebied een absolute prioriteit is voor de nieuwe Amerikaanse regering, eraan toevoegend dat het centrale punt het lot van Jeruzalem is: ‘Als er geen vrede is in Jeruzalem, is er geen vrede in de hele wereld,”, aldus Trump.

Geef een reactie op dit artikel