Het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) heeft het Priesterambt “als dienst en niet als macht gedefinieerd”, zei Lütz tegenover het tijdschrift “Chrismon” (mei-utgave).
“Als Priesters niet begrijpen, dat zij dienstbaar aan de mensen moeten zijn, zijn zij ongeschikt.” De psychiater letterlijk: “Ik ben voorstander van het afnemen van de macht van Priesters en voor meer macht voor de vrouwen in de Kerk.” Hij voegde daar aan toe: “Waarom zijn niet minstens de helft van de personeel- en administratief leidinggevenden in de Kerk vrouwen?”
In de 18e eeuw zijn in Katholieke landen vrouwen leidinggevend geweest, zoals Aartshertogin
Maria Theresia van Oostenrijk. “En de sterke persoonlijkheden in de Katholieke Kerk waren in de 19e eeuw overwegend vrouwen, de Moeder Oversten die Kloosters hebben gesticht.”
Intussen is de situatie zo, dat, “de Katholieke Kerk vandaag-de-dag zo gedomineerd wordt door mannen als nooit tevoren, omdat in de grote Kerkelijke organisaties overal mannen aan de ‘touwtjes trekken’ “.
De Katholieke theoloog en bestseller-Auteur voegt er aan toe: “Historici zeggen ons, dat het geen toeval is, dat zich het fenomeen vrouwenemancipatie juist in Christelijke samenlevingen kon ontwikkelen. Feministen benadrukken, dat de enige plaats, waar men in de middeleeuwen een patriarchale samenleving kon ontvluchten, de Katholieke Kloosterorden waren.” Zo kan men “conservatieven, die een zuivere mannenkerk voorstaan, met de ware geschiedenis ‘om de oren slaan’.
U kunt dit artikel vrij verspreiden via de linkbuttons onder, of onder een commentaar achterlaten
Bron: Chrismon Foto: wiki commons