Het Vaticaan heeft meerdere bijzondere handelingen moeten uitvoeren, die nu al als historisch kunnen worden aangemerkt. Een Paus was en is namelijk Paus voor het leven, maar Benedictus was dat niet. Hij trad in 2013 af omdat hij de verplichtingen die verbonden waren aan zijn ambt, niet meer aankon. Hoe moet nu zijn uitvaart zijn, als Paus of als Bisschop?
Sobere, ingetogen plechtigheid
Paus Franciscus zal de celebrant zijn tijdens de uitvaartplechtigheid aanstaande donderdag om 09.30 uur op het Sint-Pietersplein in Rome. Het wordt ‘een sobere, ingetogen plechtigheid’, zoals Benedictus dat zelf gewild heeft.
Er worden voor het brengen van een laatste groet ongeveer 40.000 mensen per dag verwacht in de Sint-Pietersbasiliek. Gemiddeld telt de basiliek 14.000 bezoekers per dag. Tijdens de uitvaartplechtigheid worden naar schatting tussen de 60 en 70 duizend personen verwacht.
Laatste groet
Premier Giorgia Meloni was een der eersten die een laatste groet bracht aan Benedictus. President Sergio Mattarella was al iets voor 09.00 uur in de Basiliek, volgens het Italiaanse persagentschap Ansa. Ook Benedictus’ privésecretaris Georg Gänswein was vroeg aanwezig.
Alleen officiële delegaties uit Italië en Duitsland
Naar een uitvaartplechtigheid van een Paus komen in-de-regel veel staatshoofden, maar in dit geval komen er alleen officiële delegaties uit Italië en Duitsland – het geboorteland van Benedictus, die ter wereld kwam als Joseph Ratzinger. Vertegenwoordigers uit andere landen kunnen de plechtigheden wel als privépersonen bijwonen. Wie namens het Nederlands Koningshuis naar Rome afreizen is nog niet duidelijk. Het Belgische Koningshuis heeft bevestigd dat Koning Filip en Mathilde de plechtigheid zullen bijwonen.