Steeds meer regenwouden en bossen worden met grond gelijk gemaakt door grootgrond bezitters en boeren. Zij hebben de gronden nodig om consumenten in onder andere de Europese Unie te voorzien soja, rundvlees, hout, cacao en koffie. Woudreuzen nemen CO2 op en spelen zo een onmisbare rol in het wereldwijde klimaatdebat.
Timmermans zet het volle gewicht van de Europese consumentenmarkt in de strijd om verdere ontbossing te voorkomen. Door alleen producten met het label ’ontbossingsvrij’ toe te laten hoopt hij hieraan een bijdrage te leveren. Om het praktisch te regelen heeft de PvdA’ er een plan gemaakt voor strenge regels en controles. Lidstaten en het Europees Parlement moeten dit nog goedkeuren, de kans op een meerderheid is groot.
Timmermans ligt zelf ook regelmatig onder vuur vanwege zijn steun voor het verbranden van houtige biomassa. Tegenstanders demonstreren al een paar dagen voor de deur van het Europees Parlement om aandacht te vragen voor dit thema. De protestgroep, waar ook Nederlanders onderdeel van zijn, stelt dat Brussel met het groene stempel voor biomassa zelf een bijdrage levert aan ontbossing.
Volgens Timmermans is het gebruik van biomassa noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen. Timmermans wil wel strengere duurzaamheidseisen invoeren. Dat zal ook snel nodig zijn, nu door de sterke stijging van de gas- en olieprijzen steeds meer Europeanen op hout gaan (bij)stoken. Houthandelaren spreken sinds het afgelopen kwartaal van een explosieve groei in de afzet van haardhout.