Traditionele klooster-koek
Taaitaai is de huidige vorm van een heel oud gebaksoort. Waarschijnlijk al vroeg in de Middeleeuwen en vermoedelijk eerder werd al in de winterperiode dit soort koeken gebakken. Anijs was een kruid dat ook toen al hier groeide en dus gebruikt werd. Ook de Duitse lebkuchen of de Aachener Printen en de koek uit Dinant in het zuiden van België heeft dezelfde oorsprong. De Duitse lebkuchen zijn bijzonder lekker. Het is een soort gevulde taaitaai met speculaaskruiden. Vooral de originele Nürnberger Lebkuchen is bijzonder. Door de koek te bewaren ( in blik) wordt de smaak nog intenser.
Meer landen in Europa kennen vergelijkbare peper- en honingkoeken. Al in de middeleeuwen werden Lebkuchen in de huidige vorm gebakken. In het oorspronkelijke recept van taaitaai met alleen anijs zijn specerijen bijgevoegd. Vooral door Kloosters op knooppunten van handelsroutes waar de benodigde ingrediënten zoals die exotische specerijen voorhanden waren, zoals in Aken en Neurenberg.
Net zoals in meerdere ontwikkelingen in die tijd heeft Karel de Grote hier grote invloed op gehad. Tegenwoordig kom je ook op vele Duitse kerstmarkten banketbakkers uit Aken tegen. Daar kan men deze koek in de vorm van Aachener Printen gelijk proeven. De naar kaneel en andere specerijen geurende koeken zijn, net als Glühwein, onlosmakelijk verbonden met Kerstmis. Deze koeken zijn niet alleen vast onderdeel van de traditionele Duitse Kerstkoffietafel, er worden ook peperkoekhuisjes van gebouwd.
EEN RECEPT: – AACHENER PRINTEN
- ½ kilo stroop
- 3 eetlepels water
- 150 gram witte fijne basterdsuiker
- 100 gram rietsuiker
- 600 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 2 eetlepels fijngesneden sinaasappelschilletjes of oranje-snippers
- 1 theelepel piment
- 3 volle theelepels gemalen anijs
- 1 1/2 theelepel gemalen koriander
- 2 theelepels Ceylon kaneel ( gemalen)
- 1/2 theelepel speculaaskruiden
- ½ theelepel zout
Verhit de keukenstroop met het water. Voeg stuk voor stuk de ingrediënten er bij. Blijf roeren. Zeef de bloem en bakpoeder erbij. Voeg de rest van de kruiden erbij. Kneed alles tot een soepel deeg.
Zet het deeg liefst minstens een dag afgedekt koel weg. Lees verder onder de foto>
Rol daarna het deeg uit tot een plak van maximaal 3 mm. En druk dat af in koekvormen of snij er rechte stukken van 3 bij 7 centimeter van. Je kunt ook met steekvormen de koek in allerlei vormen bakklaar maken.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Bestrijk het met water en leg de koeken erop.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de koeken in ongeveer een kwartier gaar. Gelijk uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen. Na het bakken lang houdbaar. De smaak wordt na een tijdje dieper.
- Voor Lebkuchen worden gemalen hazelnoten en amandelen toegevoegd aan het deeg.
- En er zit zeker ook citroenschil en gemalen gember in.
- Sommigen voegen er ook nog amandelspijs of marsepein en sukade aan toe.
- Lebkuchen worden vaak gedeeltelijk gedompeld in chocolade en met opgespoten chocolade ( wit, melk en puur) versierd. Ook suiker wordt er in vele kleurtjes opgespoten.
- Van gebakken platen deeg worden koekhuisjes voor Kerstmis gemaakt, die weer met suikerstroop , chocolade en snoepjes worden afgewerkt.