Ruim 111.000 Nederlandse militairen zetten zich sinds de Tweede Wereldoorlog overal ter wereld in voor vrede. De veteranen krijgen opnieuw geen feestelijk defilé door Den Haag, maar worden op een andere manier geëerd. Voor het tweede jaar op rij een sobere Veteranendag, zonder defilé door Den Haag. Een bittere pil voor de oud-militairen die zich anders op straat hadden laten toejuichen door duizenden mensen. Er is iets passends bedacht om de 111.000 militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog overal ter wereld hebben ingezet voor vrede toch de eer te geven die hun toekomt.
In de Koninklijke Schouwburg, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, spreken demissionair premier Mark Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld de veteranen toe, en er is muziek van Stef Bos, Claudia de Breij en Snelle. Voorafgaand aan de ceremonie spreekt Astrid Kersseboom met militair historicus Christ Klep onder meer over het aankomende terugtrekken van troepen uit Afghanistan.
Over markante spoorlijnen overal ter wereld. Er wordt een traject afgelegd waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. De eerste rit begint in de stad Caernarfon, bekend van het kasteel waar prins Charles tot ‘Prince of Wales’ werd gekroond. Als we de stad nog maar net hebben verlaten, rijdt de oude stoomtrein van de Welsh Highland Railway het nationale park binnen, waar de bekende berg Snowdon onderdeel is van een sprookjesachtig decor. Via het prachtige stadje Beddgelert arriveert de trein in Porthmadog, een stadje aan de kust. Hier volgt ‘Rail Away’ de stoomtrein van de Ffestiniog Railway, op weg naar de stad die bekend werd van de winning van leisteen: Blaenau Ffestiniog. Over de rails van dit traject zijn miljoenen leistenen naar de kust vervoerd.