Twee nieuwe Pausfilms op Festivals Venetië en Telluride

Leestijd: 3 minuten

Twee nieuwe Pausfilms op Festivals in Venetië en Telluride
Hopkins, Pryce, Law en Malkovich op de Petrus Stoel
Door Josef Lederle

 

youtubescreenshot

-Telluride/Venetië (KNA) De Rooms-Katholieke Kerk en de Paus in Rome mogen zich verheugen over het feit dat zij een steeds geliefder onderwerp zijn in de internationale filmwereld. Maar liefst twee nieuwe ‘Pausfilms” komen gelijktijdig uit en de acteurs zijn de crème-de-la-crème uit de filmindustrie. Dit weekeinde zijn de premières. Wat de beide, zeer verschillende producties, gemeen hebben is: Met
acteurs als Anthony Hopkins, John Malkovich, Jude Law en Jonathan Pryce kruipt de top van Hollywood op de Stoel van de Heilige Petrus.

Terwijl  het filmfestival in Venetië, aanstaande zondag, de première van de serie ‘The New Pope’ van Paolo Sorrentino brengt, wordt vandaag bij het VS-filmfestival Telluride (Colorado) voor het eerst het drama ‘The Two Popes’  van de Braziliaanse regisseurs Fernando Meirelles vertoont.

Kort daarna, op 9 september, draait de film ook op het Toronto Film Festival (5-15.9) in Canada en is vanaf
20 december bij streamingdienst Netflix te zien. Een bioscoopversie van de serie is in de maak. Thema van de productie ‘De twee Pausen’ zijn het aftreden van Paus Benedictus XVI (2005-2013) en de keuze van zijn opvolger Jorge Mario Bergoglio als Paus Franciscus in maart 2013 en hun gemeenschappelijke ‘strijd’ om de toekomst van de Moederkerk.

Gefrustreerd over de opstelling van de Kerk vraagt Kardinaal Bergoglio (Jonathan Pryce) aan Paus Benedictus XVI (Anthony Hopkins) om toestemming, zich uit zijn ambt terug te mogen trekken. Maar de zelf totaal vermoeide en in zich gekeerde Duitse Paus nodigt zijn felste criticus uit om naar Rome te komen, om hem een geheim te openbaren, dat de fundamenten van de Katholieke Kerk doen schudden. Achter de dikke muren van het Vaticaan begint een gevecht tussen traditie en modernisme, schuld en verzoening, terwijl de beide, zeer van elkaar verschillende mannen, met hun verleden geconfronteerd worden.

Daarbij gaat het om de ervaringen, die Joseph Ratzinger als 17-jarige soldaat in de laatste dagen van het Nazi-regime en later als jonge theologieprofessor meemaakt. Daarentegen is Paus Franciscus door de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983) en de armoede van veel mensen in zijn vaderland gevormd,
zoals de film toont. Ondanks dat, proberen beide mannen een gemeenschappelijke basis te vinden, om voor de Katholieke Kerk op de ganse wereld een toekomst te realiseren.

In het draaiboek van Anthony McCarten slopen ook de aantekeningen van een anonieme Kardinaal
tijdens het Conclaaf van 2005, dat eindigde met de keuze van Ratzinger tot Paus terwijl bij dat Conclaaf Kardinaal Bergoglio naar verluidt zijn grootste ‘concurrent’ was. Een rol speelt ook, dat de sinds vele jaren actieve Aartsbisschop van Buenos Aires tijdens het Conclaaf van 2013 lang getwijfeld heeft of hij de keus aan zou nemen, zo gaan de geruchten – zelfs nog – toen de vele stemmen voor de Kardinalen Peter Turkson (Ghana) en Angelo Scola (Italië) naar hem gingen.

De filmopnamen vonden plaats in onder andere Argentinië en Italië. Een eerste indruk van ‘The Two Popes’ bood de inmiddels geopenbaarde trailer van de film. In Venetië zal dan morgen, zondag, de première van het vervolg op ‘The New Pope’ op het programma staan, het is de opvolger van de serie ‘De jonge Paus”.  Daarin valt Paus Pius XIII (Jude Law) in een coma en wordt door de Engelse Kardinaal John Brannox (John Malkovich) vervangen. Hij kiest de naam Johannes Paulus III.

De auteur Josef Lederle is hoofdredacteur van het bioscoopportaal ‘filmdienst.de’.