-Vaticaanstad- Op een zonovergoten plein voor de Sint Pieter vierde de Paus, met bijna 50.000 gelovigen, Pasen. Daar sprak hij ook zijn jaarlijkse Paasboodschap uit. Hoewel de 86-jarige Pontifex officieel de celebrant was, werd de Hoogmis door Giovanni Battista Re, Decaan van het College van Kardinalen opgedragen. Het Sint-Pietersplein was voor de gelegenheid versierd met maar liefst 35.000 bloemen en planten uit Nederland.
“Het geliefde Oekraïense volk”
De Paus had het voor het tweede jaar op rij over de oorlog in Oekraïne. Hij vroeg onder meer steun voor “het geliefde Oekraïense volk”. Franciscus drukte ook zijn “bezorgdheid” uit over het geweld in het Midden-Oosten. Opvallend was zijn aandacht voor een ander land dat weinig in het nieuws is, maar wel aan de rand van de economische afgrond staat, te weten Tunesië. Migrantenorganisaties waarschuwen al enkele jaren dat het land leegloopt. Door een enorme economische malaise, trekt de jeugd massaal weg, met name richting Europa,.
Er is, zo blijkt uit de toespraak van de Pontifex, nog veel werk te verzetten, wereldwijd. In vele landen zijn of ontstaan conflicten, ook op religieus gebied. Godsdienstvrijheid is niet vanzelfsprekend.
Palestina
Volgens de Paus belemmeren de aanvallen van de afgelopen dagen “het gewenste klimaat van respect en vertrouwen om de dialoog tussen Palestijnen en Israëliërs te hervatten”. Afgelopen week laaiden de spanningen in de regio opnieuw hoog op toen Israëlische troepen de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem binnenvielen, waarna een reactie van Palestijnse zijde niet uit kon blijven.
In de aanloop naar Pasen waren er zorgen over de gezondheid van de Paus. Eind vorige maand lag Franciscus enkele dagen in het ziekenhuis met bronchitis. Vorige week mocht hij het ziekenhuis verlaten, net op tijd voor de H. Mis op Palmzondag. De Paus liet op Goede Vrijdag wel de traditionele Kruisweg in Rome voor het eerst aan zich voorbijgaan. Het zou die avond te koud voor hem zijn geweest, aldus de Vaticaanwoordvoerder Bruni. Vandaag op Eerste Paasdag maakte de Paus een topfitte indruk.
De Latijnse tekst van de zegen Urbi et Orbi luidt:
Sancti Apostoli Petrus et Paulus, de quorum potestate et auctoritate confidimus, ipsi intercedant pro nobis ad Dominum.
(‘Mogen de heilige apostelen Petrus en Paulus, in wier macht en gezag wij vertrouwen, zelf voor ons bidden tot de Heer.’)
- Amen.
Precibus et meritis beatæ Mariae semper Virginis, beati Michaelis Archangeli, beati Ioannis Baptistæ et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli et omnium Sanctorum misereatur vestri omnipotens Deus et dimissis omnibus peccatis vestris, perducat vos Iesus Christus ad vitam æternam.
(‘Door de gebeden en de verdiensten van de heilige Maagd Maria, van de heilige aartsengel Michaël, de heilige Johannes de Doper, en de heilige apostelen Petrus en Paulus en alle heiligen, moge de almachtige God zich over u ontfermen, al uw zonden vergeven, en moge Jezus Christus u geleiden tot het eeuwige leven.’)
- Amen.
Indulgentiam, absolutionem et remissionem omnium peccatorum vestrorum, spatium verae et fructuosae pænitentiæ, cor semper pænitens et emendationem vitae, gratiam et consulationem sancti Spiritus et finalem perseverantiam in bonis operibus, tribuat vobis omnipotens et misericors Dominus.
(‘Moge de barmhartige Heer u kwijtschelding, vrijspraak en vergeving van al uw zonden, de ruimte van een ware en vruchtbare boetedoening, een altijd boetvaardig hart en verbetering van leven, de genade en wijsheid van de Heilige Geest en uiterste volharding in goede werken geven.’)
- Amen.
Et benedictio Dei omnipotentis: Patris et Filii et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper.
(‘En moge dan de zegen van de Almachtige God: van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest op u nederdalen en daar altijd blijven.’)