Opinie
Het CDA verloor fors bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag. Partijleider Wopke Hoekstra herkent de kritiek – ook op zijn eigen leiderschap: ‘Het is een daverende oorvijg,’ zei hij tegen NOS.
De historische megawinst van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen ging deze week vooral ten koste van het gehavende CDA. In de meeste provincies verloren zij minstens de helft van de zetels in de Staten.
Toekomst
De teloorgang van de Christenpartij moet een halt toegeroepen worden, daarom besloot de partij om afgelopen vrijdagavond alle lokale en landelijke bestuurders bijeen te roepen om de toekomst van het CDA te bespreken. Dinsdag 21 maart komt men nogmaals, in groter getale, bijeen om ‘knopen door te hakken’. Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek.
Onvrede
Er heerst grote onvrede in de regio, zeker omdat regionale bestuurders zich in de steek gelaten voelen door de Haagse partijtop van het CDA. Een scheuring dreigt. Het vertrouwen in de Haagse top is weg. Lokale afdelingen en de CDA-jongeren vinden Wopke Hoekstra ongeschikt als partijleider. Een aftreden is dan ook nog slechts een kwestie van tijd. Maar een vervanger vinden zal uiterst lastig worden, de enige die het CDA weer naar betere tijden zou kunnen leiden, heet Pieter Omtzigt, maar die heeft het zinkende schip allang verlaten en zit als eenmansfractie in de kamer. Hem terugvragen zou nu een enorm gezichtsverlies voor het CDA betekenen.
De kritiek richt zich niet alleen op Hoekstra, maar ook op de volledige Haagse partijtop. De partij zou volgens vele lokale- en regionale CDA-kopstukken uit het kabinet moeten stappen. Maar lost dat iets op? Het betekent de val van het kabinet, nieuwe verkiezingen en wederom ‘klappen’ van de kiezer. Met ‘brekebeen’ Hoekstra de verkiezingen ingaan is vooraf kiezen voor een verlies. Met een nieuwe, aansprekende, aanvoerder de verkiezingen ingaan lukt niet, want er is niemand geschikt of beschikbaar. Blijft over….in het kabinet blijven en BBB-standpunten innemen, maar dat gaat botsen met een deel van de VVD en zeer zeker D66 en zal vroeg of laat resulteren in een crisis.
Spagaat
Kortom, het CDA zit in een hopeloze spagaat en kan alleen maar hopen dat BBB het lot treft van soortgelijke voorgangers als LPF, FvD cs. De snelle opkomst van deze partijen werd gevolgd door een evensnelle neergang. Wellicht is er toch nog hoop, op middellange termijn voor een wederopstanding van het CDA. Mischien na een fusie met de fractie Omtzigt?