De historische Valentijn(s)
Paus Gelasius I riep in 496 riep 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. In de tijd van Paus Gelasius was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend. Sint-Valentijn werd genoemd als iemand “die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn”.
Valentinus van Rome
Een van deze martelaren zou een Romeins Priester zijn geweest die om het leven kwam tijdens de Christenvervolgingen onder keizer Claudius II Ghoticus (268-270).
Valentinus van Terni
Een andere Valentijn was Bisschop van Terni en zou eveneens tijdens Christenvervolgingen de martelaarsdood zijn gestorven. Mogelijk gaat het hier echter om dezelfde persoon.
Valentinus van Rhetië
7 februari is de feestdag van de Heilige Valentinus van Rhetië, met wie men de bovengenoemde Valentijn(s) ook verwarde.
Valentinus van Tongeren
Een andere Sint-Valentijn of Valentinus zou in de 4e eeuw Bisschop van Tongeren zijn geweest, de opvolger van Maximus en de voorganger van Sint-Servaas. Volgens de Sint-Servaaslegende van Jocundus uit de 11e eeuw zou Valentinus aan het einde van zijn leven zijn Bisschopsstaf op het altaar hebben gelegd, met het gebod dat alleen een door God gezondene deze mocht opnemen. Vervolgens gaf een engel de staf aan Sint-Servaas. Over het leven van Valentinus van Tongeren is verder niets bekend. Zijn feestdag is op 7 juni. Hij wordt voor het eerst genoemd in de Bisschoppenlijst van Heriger van Lobbes uit de 10e eeuw.
In de Sint Servaaskerk in Maastricht wordt hij zeker vanaf 1039 vereerd. Zijn relieken bevonden zich oorspronkelijk in een stenen sarcofaag, waarin ook relieken van andere Bisschoppen van Tongeren/Maastricht werden bewaard. Zij werden waarschijnlijk in de 12e eeuw overgebracht naar de Noodkist. In de 17e eeuw (of eerder) werden ze in een aparte reliekhouder geplaatst, die samen met drie andere reliekgevels en de Noodkist op een altaar in het koor van de kerk stond opgesteld. Sinds eind 19e eeuw bevinden de vier 12e-eeuwse reliekgevels zich in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel. De Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek bezit twee kopieën, waarvan één deel uitmaakt van een groter schrijn.
Aaanschouw ook onderstaande video van Pastoor Andy Penne, met uitleg over de Heilige Valentijn
[dsgvo-youtube url=”” ][/dsgvo-youtube]