Vandaag: H. Bartholomeus

Leestijd: 2 minuten

“Zoals het weer op Bartolomeüs is, blijft ‘t gans de herfst gewis”.

Donderdag 24 augustus 2023 – 06:22 uur – Bron: Redactie Kerk/HKA – Beeld: Publiek domein

herdenkt de Kerk Bartolomeüs of Bartholomeus  of “zoon van de ploegvoren was een van de twaalf Apostelen van Jezus.

Naast zijn naam in de opsommingen van de twaalf apostelen en als getuige van Jezus’ hemelvaart komt geen enkel verhaal over Bartolomeüs voor in het Nieuwe Testament.

Omdat in het Evangelie volgens Johannes ene Natanaël wordt genoemd die door de Apostel Filippus een vroege leerling van Jezus werd en daarna slechts één keer wordt genoemd, werd wel gesuggereerd dat Bartolomeüs’ volledige naam mogelijk Natanaël Bar-Tolmai was. Natanaël zou dan zijn zijn geweest en Bar-Tolmai de aanduiding van zijn familieherkomst.Hedentendagetwijfeltmenaandezelezing.

Na Jezus’ opstanding zou Bartolomeüs als prediker in Armenië, Mesopotanië en India hebben verkeerd. In het midden van de 1e eeuw zou Bartolomeüs de dood hebben gevonden nadat hij levend werd gevild.

Zijn schedel wordt bewaard in de Dom van Frankfurt. In het museum van Provins wordt een onderarm bewaard die destijds werd teruggebracht van op kruistocht. In 1515 werden eveneens relieken van de heilige overgebracht naar de St. Bartholomeuskerk van Geraardsbergen. Sindsdien is er ieder jaar een grote ommegang in de stad, de zogenaamde Processie van Plaisance, op de zondag na 24 augustus, feestdag van de Heilige.

 

Kunst

In de kunst wordt Bartolomeüs afgebeeld met de volgende voorwerpen: een mes, vaandel, schriftrol, boek, pelgrimsstaf, duivel of afgeslagen hoofd en vel in de hand. Zoals alle Apostelen wordt ook Bartolomeüs als martelaar vereerd. De Heilige is onder meer de  Patroonheilige van Armenië, het Bisdom Luik en de steden Frankfurt, Geraardsbergen, Altenburg en Pilsen en verder ook van de bergbewoners, de landbouwers, de herders, de lederarbeiders en zadelmakers, de kleer- en schoenmakers, de bakkers, de metselaars, de boekbinders en de kaas- en oliehandelaren (in Florence). Hij wordt tevens aangeroepen tegen zenuw- en huidziekten en tegen krampen.

De RK-Kerk herdenkt Bartolomeüs op 24 augustus, de Oosters Orthodoxe Kerken op 11 juni. Een weerspreuk die verband houdt met zijn naamdag: “Zoals (het weer op) Bartolomeüs is, blijft ‘t gans de herfst gewis”.

In de zogenaamde Bartholomeusnacht op 24 augustus 1572 werd een groot deel van de Hugenoten in Parijs vermoord.