Vandaag het bescheiden afscheid van een grote Paus

Leestijd: 3 minuten

Belgische TV zendt meest complete verslag van de uitvaart uit.

-Vaticaanstad- Vandaag neemt de wereld afscheid van Paus Franciscus. De ceremonie op het Sint-Pietersplein, gevolgd door de begrafenisstoet naar de Santa Maria Maggiore, begint om 10.00 uur. In Rome wordt een enorme menigte van zo’n 250.000 gelovigen verwacht.

Voor het eerst in meer dan 100 jaar trekt een begrafenisstoet met een overleden paus door de straten van Rome. Na het Requiem op het Sint-Pietersplein zal de kist van paus Franciscus zaterdag in een lijkwagen over een afstand van ongeveer zes kilometer naar de basiliek van Santa Maria Maggiore, zijn lievelingskerk in Rome, worden vervoerd. Franciscus had dit in zijn testament vastgelegd. Het Vaticaan rekent op een tijdsbestek van ongeveer 30 minuten, zo kondigde woordvoerder Matteo Bruni aan. De route voert niet langs de Via della Conciliazione, waar naar verwachting tienduizenden mensen de mis zullen bijwonen, maar via de kleinere Porta del Perugino aan de rand van het Vaticaan.

Vrijdagavond werd de kist waarin Franciscus tijdens zijn laatste dagen in de Sint Pieter lag opgebaard gesloten. Voorafgaand zijn diverse stukken te zien: munten en medailles die geslagen zijn tijdens de ambtsperiode van Franciscus, en een document met data uit het leven en het pontificaat van de paus.

Zaterdagmorgen wordt Franciscus naar het voorplein van de Sint-Pietersbasiliek gebracht. De openbare begrafenisdienst voor de in Argentinië geboren man zal daar vanaf 10.00 uur plaatsvinden. Dit markeert tevens het begin van de negen dagen durende rouwperiode, de “Novendiale”. De stad Rome verwacht ongeveer 200.000 mensen. Omdat er veel mensen verwacht worden, staan ​​er al grote schermen opgesteld op de Via della Conciliazione, die naar het Vaticaan leidt.

Enorme veiligheidsmaatregelen voor gasten

Er gelden enorme veiligheidsmaatregelen voor de uitvaart. Er worden speciale eenheden van de Italiaanse politie en het leger ingezet, er geldt een vliegverbod en er zijn anti-dronemaatregelen van kracht. De toegang tot het Sint-Pietersplein wordt streng bewaakt. Deze maatregelen zijn des te noodzakelijker omdat er veel staatshoofden en regeringsleiders worden verwacht en hun veiligheid gegarandeerd moet zijn.

De uitvaartdienst bestaat uit een katholieke mis met een preek, gevolgd door de eucharistie. De dienst wordt afgesloten met het Latijnse afscheidsritueel voor de paus, waarbij Franciscus aan de genade van God wordt toevertrouwd. De viering wordt verzorgd door kardinaal Giovanni Battista Re, deken van het College van Kardinalen.

Paus wordt niet begraven in de Sint-Pietersbasiliek

Vervolgens wordt de paus in een processie door Rome naar zijn laatste rustplaats geleid. Franciscus zal niet worden begraven in de grotten van het Vaticaan onder de Sint-Pietersbasiliek, maar in zijn favoriete kerk, Santa Maria Maggiore, zes kilometer verderop, vlak bij het centraal station van Rome. Ook zal hij in minder in elkaar passende kisten worden begraven dan zijn voorgangers. Franciscus bad vaak in de Santa Maria Maggiore voor de icoon van de Maagd Maria. De kist wordt na de uitvaartdienst daarheen gebracht. Mensen kunnen nog steeds vanaf de kant van de weg deelnemen aan de begrafenisstoet door Rome, maar de begrafenis in de basiliek zal op kleinere schaal plaatsvinden.

De ceremonie bij het graf zal worden geleid door de pauselijke hoveling, de zogenaamde Camerlengo, kardinaal Kevin Farrell. Er zullen ongeveer 50 geestelijken en familieleden en vrienden van de Paus deelnemen. Ook familieleden van de Paus uit Argentinië en uit het geboorteland van zijn ouders in Piemonte worden verwacht. Bovendien zouden er verschillende arme en behoeftige mensen, met wie de paus een bijzondere band had, voor de viering zijn uitgenodigd. Naar verwachting zal de basiliek zondagmorgen haar deuren voor het publiek openen. Vervolgens kunnen mensen het graf van de 266e bisschop van Rome bezoeken.

VRT

VRT, de Belgische nederlandstalige omroep zendt het meest complete verslag uit tot 13.00 uur. Om dat verslag live te volgen klik HIER

Ook NPO2 zendt begrafenis ook live uit

NPO 2 zendt de uitvaartplechtigheid uit.

09.30 – 11.45 uur, NPO 2 : Uitvaart paus Franciscus

Liveverslag van de uitvaart van paus Franciscus vanuit Vaticaanstad, met een inleiding door Wilfred Kemp en commentaar van Stijn Fens.

11.45 – 13.00 uur, NPO 2: Processie uitvaart paus Franciscus

Live verslag van de processie van het lichaam van Paus Franciscus vanaf het Sint Pietersplein naar zijn graf in de basiliek van Santa Maria Maggiore.

Alles is ook live te volgen via NPO Start

Of klik op onderstaande kijkbutton voor de uitzending van het Vaticaan zelf: