-Vaticaanstad- Wanneer pelgrims op pelgrimstocht gaan, moet er niet alleen voor het mentale, maar ook voor het fysieke welzijn gezorgd worden. Met het oog op de ruim 30 miljoen bezoekers aan het Heilig Jaar die dit jaar in Rome worden verwacht, biedt het Vaticaan recepttips voor pelgrims uit de ganse wereld.
Al in de 5e eeuw zou een Paus zelf pannenkoeken hebben aangeboden aan een groep Franse pelgrims, meldt het Vaticaan. Tot op de dag van vandaag dragen de dunne pannenkoekjes, die zowel met zoete als hartige vulling verkrijgbaar zijn, de naam van de toenmalige Paus: Papa Gelasio.
Dessert en pasta voor pelgrims
Met het oog op de huidige Paus en zijn naamgever, Sint Franciscus van Assisi, presenteert het Vaticaan nog een dessert: de mostaccioli. De beroemde grondlegger van de orde uit Umbrië bleek net zo dol op snoep als de Argentijnse Franciscus. Kort voor zijn dood zou hij de koekjes van amandelen, honing en cider hebben gevraagd en opgegeten.
Volgens het rapport is er geen speciaal Heilig Jaar-restaurant in Rome. De Romeinse keuken is al rijk genoeg aan calorieën voor hongerige pelgrims: de bekendste pastagerechten bestaan meestal uit verschillende soorten kaas, eieren en spek. Ze zijn ook een van de nog betaalbare opties op het menu.