[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”] – Vaticaanstad- (KNA) Het Vaticaan heeft wederzijdse uitnodigingen voor de viering van de Eucharistie/het Avondmaal door Katholieken en Protestanten samen om theologische redenen afgewezen.
De verschillen in Eucharistie en bediening zijn nog steeds onveranderd. Het is belangrijk dat Katholieke en Protestantse Christenen het deelnemen aan de viering van de andere denominatie voorlopig achterwege laten. Er is ook geen basis voor een individuele gewetensbeslissing, zegt de Congregatie voor de Geloofsleer in een brief aan de voorzitter
van de Duitse Bisschoppenconferentie, Bisschop Georg Bätzing, de vertrouwelijke brief is in handen van de Katholieke Persdienst (KNA).
De brief heeft een theologische bijlage. De Congregatie voor de Geloofsleer omschrijft daarin haar argumenten tegen de voorstellen van de oecumenische werkgroep en denktank van Evangelische en Katholieke theologen (ÖAK), waarin zij voorstellen om gezamelijk deel te nemen aan elkaars viering en samen de Eucharistie of Avondmaal te vieren. De gezamelijke slottekst van afgelopen jaar, waaraan ook Bätzing mede-ondertekenaar was, moet een eind maken aan een jarenlange blokkade. Bätzing had onlangs nog aangekondigd, deze vorm van gezamelijk vieren op de Oecumenische Kerkendag (Ökumenischen Kirchentag (ÖKT) in Frankfurt volgend jaar, in praktijk te willen brengen.
‘Samen aan de tafel van de Heer’
Volgens de Congregatie voor de Geloofsleer, wier brief is gedateerd 18 september, en ondertekend door Kardinaal Luis Ladaria Ferrer als Prefect en Aartsbisschop Giacomo Morandi als secretaris, staan enkele fundamentele Katholieke opvatting van de kerk: de Eucharistie en de wijding nog te ver af van de Evangelische kerk. Een opening voor een Eucharistische maaltijdgemeenschap met de Evangelische Kerk in Duitsland zouden in het huidig stadium nieuwe scheuringen kunnen doen ontstaan in de oecumenische dialoog met de Orthodoxe kerken in en buiten Duitsland.
Concreet ziet het Vaticaan de eenheid tussen de Eucharistie en de kerk ondergewaardeerd. Ook worden essentiële theologische en onveranderbare inzichten van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en de gemeenschappelijke traditie met de Orthodoxie niet voldoende gewaardeerd.
Het volledig accepteren van de Eucharistie en Protestantse bediening in internationale katholiek-lutherse dialoogfora zouden geen enkele weerklank vinden in een oecumenische gezamelijke slottekst. De Congregatie wees erop dat de Bisschoppenconferentie zelf de noodzaak inziet van een verdere theologische verdieping van bepaalde kernthema’s zoals de kwestie van de werkelijke aanwezigheid van God in de Eucharistie.
Ondertussen bevestigde de woordvoerder van de Duitse Bisschoppenconferentie, Matthias Kopp, de ontvangst van de brief uit Rome en kondigde aan dat deze volgende week zal worden besproken op de plenaire herfstvergadering van de Katholieke Bisschoppen in het Duitse Fulda.