Sulla scomunica alle mafie
De werkgroep bestaat uit acht leden. Daartoe behoren de voormalig minister voor familiezaken en gezondheidszorg Rosy Bindi, die voorzitter was van de Anti-Mafia-werkgroep van het Italiaanse parlement; de voormalig, in mafia-zaken gespecialiseerde Officier van Justitie en tegenwoordig rechter in het Vaticaan Giuseppe Pignatone; en de expert in corruptiezaken Vittorio V. Alberti. Bovendien zullen diverse geestelijken zitting nemen in de werkgroep, allen geestelijken die zich tegen de Mafia engageren: zoals de Siciliaanse Aartsbisschop Michele Pennisi, de oprichter van de Anti-Mafia-koepelorganisatie ‘Libera’, Luigi Ciotti en de vicepresident van ‘Libera’, Marcello Cozzi, de Napolitaanse gevangenispastor Raffaele Grimaldi alsmede de pastor voor de Grieks-Katholieke Roemenen in Italië, Ioan Alexandru Pop.
Zaligspreking van Anti-Mafia-rechter Livatino
De aankondiging van de oprichting van de werkgroep viel samen met de Zaligspreking van Rosario Livatino afgelopen zondag. De rechter werd in 1990 door een commando van de criminele organisatie “Stidda” om het leven gebracht. Paus Franciscus erkende hem per decreet als martelaar. De Paus noemde Livatino een voorbeeld voor alle rechters. Hij was in zijn strijd tegen de mafia niet omkoopbaar en was tot aan zijn heldhaftige dood op 37 jarige leeftijd een ‘uitvoerder van het Evangelie in de praktijk’ geweest.
De oprichting van de werkgroep is niet helemaal nieuw. Al in 2020 had de Internationale Pauselijke Academie een Anti-Mafia-werkgroep opgericht. Deze heeft als primaire taak, het eerbetoon bij religieuze processies, waar bij Mariabeelden in de voortuinen van huizen van Mafia-voormannen geknield wordt, te verbieden.