Vaticaaneconoom: “vraagtekens bij dood kardinaal Pell”

Leestijd: 3 minuten

Vrijdag 5 juli 2024 ~10:29 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN/KNA/Australian ~ Beeld: Kerry Myers by publiek domein

 -Rome- Een voormalig econoom van het Vaticaan, Libero Milone, meent te weten dat de dood van kardinaal George Pell ‘omringd was door mysterieuze gebeurtenissen’. “Op zijn begrafenis, naast zijn kist, beloofde ik hem dat we de waarheid aan het licht zouden brengen”, verklaarde Milone tegenover de krant ‘The Australian.’

Verband

De econoom zinspeelt daarmee op een verband tussen de dood van Pell en het vastgoedschandaal in het Vaticaan. Volgens onderzoek van de Australische media gingen er in het Vaticaan maandenlang geruchten de over de laatste uren van Pell’s leven als gevolg van de ongebruikelijke manipulatie met zijn lichaam. Na de autopsie zou zijn lichaam “in wanorde” zijn achtergelaten in plaats van zoals gewoonlijk te zijn afgelegd en gekist.

Na een routinematige heupoperatie stierf de Australische kardinaal op 10 januari 2023 in het Salvator Muni-hospitaal te Rome ten gevolge van postoperatieve complicaties.

Anonieme bronnen

Volgens de Australische krant beweren anonieme bronnen uit het Vaticaan dat de videobewaking van het ziekenhuis offline was op het moment van Pells dood. Op de betreffende vraag aan het ziekenhuis is geen reactie ontvangen. Er gaan ook geruchten dat er op het moment van Pells overlijden geen dokter beschikbaar was. Na de operatie werd de 81-jarige Pell, aanvankelijk in stabiele toestand wakker en stierf kort daarna onverwacht aan een hartstilstand.

Bovendien hadden goede vrienden in het Vaticaan er bij Pell op aangedrongen de medische procedure aan zijn heup te laten uitvoeren in Australië en niet in Rome. Volgens de krant is het eveneens ongebruikelijk dat hij werd geopereerd in het particuliere Salvator Mundi-ziekenhuis en niet in de Gemelli-kliniek, vlakbij het Vaticaan. Het Gemelli ziekenhuis is het academisch ziekenhuis van een katholieke universiteit in Rome. Hooggeplaatste Vaticaanse functionarissen worden daar gewoonlijk behandeld, waaronder de Paus.

Pell

Na als aartsbisschop van Melbourne en aartsbisschop van Sydney te hebben gediend, was Pell van 2014 tot 2019 prefect van het nieuw opgerichte Secretariaat van Economische Zaken van de Curie. In 2003 werd hij door Paus Johannes Paulus II tot kardinaal verheven. Van 2013 tot 2018 was Pell lid van de Raad van kardinalen, een adviesorgaan van Paus Franciscus.

Nadat in 2008 de eerste beschuldigingen van het verdoezelen van misbruik tegen Pell naar voren kwamen, startte de Australische politie in 2017 een onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen gepleegd door de kardinaal tijdens zijn tijd als priester en aartsbisschop in Australië. In 2018 werd Pell schuldig bevonden, wat een jaar later door een hof van beroep werd bevestigd. In 2020 werd dit vonnis tegen de kardinaal echter door de hoogste Australische rechtbank nietig verklaard wegens gebrek aan sluitend bewijs. Pell zat ruim een ​​jaar gevangen.

Milone

Als Vaticaan-econoom werkte Milone nauw samen met Pell bij het reorganiseren van de financiën van de kerkstaat in het Vaticaanse Secretariaat voor Economische Zaken. In 2017 werden Milone en een andere medewerker van het Vaticaan ontslagen door aartsbisschop Giovanni Angelo Becciu, destijds plaatsvervanger van het staatssecretariaat. De maatregel werd genomen in verband met het vastgoedschandaal dat sindsdien bij de Vaticaanse rechtbank op de rol stond. Becciu werd in 2023 veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf en een boete wegens fraude en verduistering.

Milone klaagde het Staatssecretariaat aan voor ruim negen miljoen euro schadevergoeding vanwege zijn ontslag, maar de rechtszaak werd in januari 2024 door een Vaticaanse rechtbank afgewezen. Milone kondigde aan dat hij in beroep zou gaan. De voormalige accountant beschouwt zichzelf als slachtoffer van corruptie en belangenconflicten in het Vaticaan. Lees verder onder de reclame>