Daarin wordt het groeiende fundamentalisme in verschillende samenlevingen, ook de liberale staat mede verantwoordelijk gehouden. Het 37-pagina’s omvattende document werd donderdag openbaar gemaakt. Een tien-koppige onderzoekscommissie werkte aan het rapport van 2014 tot 2018.
Paus Franciscus gaf het document op 21 maart vrij voor publicatie. Religieuze radicalisering verschijnt niet alleen als terugkeer naar strengere en traditionelere vormen van vroomheid, maar is vaak ook een reactie op de moderne staat en zijn ethisch relativisme, aldus het dossier. Als tweede reden voor radicalisering vermoeden de auteurs, dat de religieneutrale staat zijn religieuze burgers niet afdoende beschermt, om hun geloof in hun maatschappelijke, culturele en politieke leven te kunnen uiten.
De studie spreekt van een identiteits-neutraliteit, die ethische en religieuze overtuigingen uit sluit en zo feitelijk voor de “marginalisering, zo niet uitsluiting van religieuze meningen in het publieke domein” zorgt. Dit moedigt de bereidheid tot geweld en totalitaire ideologieën alsook militante vormen van religie aan.
Gelijktijdig richt de tekst zich tegen religieus gemotiveerd geweld en eist een gemeenschappelijke nieuwe oriëntatie op ons aller welzijn van gelovigen en niet-gelovigen.
Bron: Vaticaan Foto: PB-Geralt