Gabriele laat een vrouw en drie kinderen achter. Na vele jaren werkzaam te zijn geweest bij de Heilige Stoel in verschillende functies was hij in zijn laatste functie de butler/kamerheer van de Paus die werd veroordeeld tot een gevangenisstraf nadat hij een fors aantal geheime documenten uit het Vaticaan liet verdwijnen – het was de start van het zogenoemde Vatileaks-schandaal.
Gabriele, de kamerheer die geheime documenten over fraude en intriges uit het bureau van de Paus steelt, langs de Zwitserse Gardisten en de Vaticaanse Gendarmerie smokkelt en dan overhandigt aan een journalist. Het was verbazing ten top in het Vaticaan. Na al zes jaar in de persoonlijke hofhouding van Paus Benedictus XVI te hebben gewerkt als butler, begon hij in 2012 voor het eerst vertrouwelijke documenten te stelen, onder andere persoonlijke correspondentie van de Paus uit zijn eigen bureaulades. Hij wilde naar eigen zeggen ‘een schok – wellicht via de media – veroorzaken die de kerk terug op het juiste spoor moest brengen’. Gabriele hield zielsveel van de Heilige Vader en kon het niet aanzien dat de corruptie in de kerk onder zijn bewind zo welig tierde.
Gabriele hield zielsveel van de Heilige Vader en kon het niet aanzien dat de corruptie in de kerk onder zijn bewind zo welig tierde.
Omdat hij zelf weinig kon beginnen met de documenten overhandigde hij deze aan de Italiaanse onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi, die daarmee journalistiek ‘goud’ in handen kreeg en vele van zijn vermoedens in één klap bevestigd zag. Hij schreef meerdere boeken en werkte mee aan tal van documentaires, met de documenten als basis – vaak onthutsende verslagen over de gebrekkige financiële huishouding binnen de kerk, de afwezigheid van interne controles, fraude door diverse Kardinalen, die gelden voor liefdadigheid liever voor eigen genot (schandknapen) en luxe woonvertrekken gebruikten.
Gabriele kwam voor een tribunaal van de Staat Vaticaanstad en werd schuldig bevonden. Het proces zorgde wereldwijd voor veel ophef in de media, hetgeen de kerk van Rome geen goed deed. Vooral toen Gabriele tijdens een van zijn eerste hoorzittingen zei dat zijn mensenrechten waren geschonden in het cellencomplex van de Vaticaanse Gendarmerie.
Hij zou de eerste weken zijn opgesloten in een cel waar hij zijn armen niet kon strekken en waar het licht 24 uur per dag brandde. Uiteindelijk werd hij, na meerdere zittingen, in oktober 2012 veroordeeld tot 18 maanden cel. Het vermoeden dat hij slechts een ‘kleine’ jongen was in een groter complot kon nooit bewezen worden. Op 22 december 2012 kreeg hij, tot ieders verrassing vergeving en gratie van Paus Benedictus XVI, onder de voorwaarde niet met de pers te spreken. Later kreeg hij een functie in het kinderziekenhuis Bambino Gesù.
De hele affaire sloeg wereldwijd in als ‘een bom’ en kreeg al snel de naam ‘Vatileaks’. Hoe groot en gecompliceerd de Vatileaks-affaire zou worden, nadat steeds meer gegevens boven water kwamen, bleek in 2012. Paus Benedictus XVI zag zich geen kans meer om de zaak onder controle te krijgen. Nadat in 2010 het ene sexschandaal na het andere in de kerk wereldkundig werd, kwam daar nu ook nog eens Vatileaks bij. Paus Benedictus XVI besloot daarop in 2012 voor een daverende verrassing te zorgen, hij trad af.
Na het conclaaf in 2013 besloot de nieuwe Paus Franciscus orde op zaken te stellen in het Vaticaan, een proces dat nog steeds gaande is.