-Washington- De Rooms-katholieke bisschoppen van Venezuela hebben de openbaarmaking van de verkiezingsresultaten van juli geëist, naar aanleiding van wijdverbreide beschuldigingen van fraude, die naar verluidt hebben geresulteerd in de nipte herverkiezing van president Nicolás Maduro.
“Wij willen volledige transparantie, zeggen de bisschoppen tijdens een buitengewone vergadering in Caracas. Alleen dat is de enige manier om ‘een democratisch en vreedzaam Venezuela op te bouwen”, aldus de bisschoppenconferentie via nieuwszender 1010WINS.
In de aanloop naar de verkiezingen in juli waren veel Venezolanen optimistisch dat de aanzienlijke voorsprong die de peilingen aan de oppositie gaven, voor het regime onmogelijk te falsificeren zou zijn.
Edmundo González, die zich kandidaat stelde voor het presidentschap met steun van oppositieleider María Corina Machado (die werd verhinderd zich kandidaat te stellen vanwege controversiële beschuldigingen die door de autoriteiten tegen haar waren ingediend), leek volgens nationale onderzoeken minstens 30 procentpunten voorsprong te hebben op Maduro. De Nationale Kiesraad kondigde echter de herverkiezing van Maduro aan met 51 procent van de stemmen, zonder ooit stemrapporten te publiceren. Kopieën verkregen door de oppositie en verzonden naar het in het Amerikaanse Atlanta gevestigde Carter Center leken aan te tonen dat González meer dan 60 procent steun kreeg en daarom tot verkozen president had moeten worden verklaard.
Ballingschap
Na de omstreden stemming moest González Venezuela verlaten en leeft hij nu in ballingschap in Spanje. Na de publicatie van de resultaten volgde een golf van protesten, en talloze demonstranten werden gearresteerd en gemarteld.
In deze context eisten de Rooms-katholieke bisschoppen dat de regering transparant zou zijn. “De woorden van Onze Heer Jezus Christus (‘De waarheid zal u vrijmaken’ (Johannes 8:31), hebben nadrukkelijk weerklank gevonden in onze gedachten en harten, dus wij willen graag de oproep aan de Nationale Kiesraad herhalen en zeggen derhalve: “publiceer in detail de resultaten van het verkiezingsproces van 28 juli, waarin het verlangen van het Venezolaanse volk naar verandering duidelijk naar voren kwam”, aldus het bisschoppelijk document.
Fundamentele stap
De bisschoppen bevestigen dat de openbaarmaking van de resultaten een fundamentele stap is om “het vertrouwen van de burgers in de stemming te behouden en de ware betekenis van de politiek te hervinden.”
De bisschoppen hekelden de politieke repressie tegen dissidenten, waaronder ‘willekeurige arrestaties’ en ‘mensenrechtenschendingen’. “Wij eisen de vrijlating van gedetineerde demonstranten, inclusief minderjarigen”, aldus de bisschoppen.
De brief eindigt met de mededeling dat de bisschoppen de hoop nieuw leven willen inblazen en zo hun steun willen betuigen aan de gebedsgroepen die door het hele land bijeen zijn gekomen om te vragen om vrede en welzijn in Venezuela.