Verbannen bisschop Alvarez: Geloof en gebed hebben mij door de gevangenschap heen geholpen

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 7 februari 2025 – 16:25 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA/RAI – Beeld: Nic von Ramirez

-Rome- Een jaar na zijn vrijlating en zijn verbanning naar Rome, heeft de dissidente bisschop Rolando Alvarez (58) voor het eerst een interview gegeven. Nadat hij in februari 2024 in Rome aankwam, na gevangenschap en geestelijke en fysieke foltering, voelt hij zich nu weer topfit en “voor 90 procent hersteld”, aldus de bisschop.

Alvarez werd in september 2022 gearresteerd nadat hij kritiek had geuit op het regime van dictator Daniel Ortega in Nicaragua en bracht 17 maanden in de gevangenis door onder mensonterende omstandigheden, nadat hij oorspronkelijk 26 jaar had gekregen voor ‘samenzwering en verraad’. Over deze periode vertelde de bisschop dat hij, ondanks de vele fysieke en psychische spanningen,‘altijd in zijn bevrijding geloofde. Wat hem destijds op de been hield, was “de kracht van het gebed van de mensen, niet alleen in Nicaragua, maar overal ter wereld.”

Op verzoek van Paus Franciscus heeft hij zijn functie als bisschop en bestuurder in Nicaragua niet neergelegd zoals hij van plan was, maar leidt hij nu vanuit Rome de bisdommen Matagalpa en Esteli. Zelf noemt hij zijn situatie ‘geen ballingschap, maar bevrijding.

Dissidente bisschop leeft in ballingschap, een jaar na zijn bevrijding. Blij dat ik in Rome ben – Nicaraguaanse bevolking vol hoop ondanks dictatuur

Ondanks de moeilijke politieke en sociale omstandigheden in Nicaragua, “leven de mensen van God daar nog steeds in hoop en geloof”, aldus de bisschop. Van bijzonder belang was een pastorale brief die paus Franciscus vorig jaar aan de gelovigen in Nicaragua schreef, waarin hij hen aanmoedigde om ‘te vertrouwen op de goddelijke voorzienigheid, zelfs in de donkerste momenten’. Zijn volk is een “volk van hoop”, zei de bisschop.

Alvarez sprak ook over zijn deelname aan de Wereldsynode afgelopen najaar, op uitnodiging van Paus Franciscus. Het was voor hem een ​​waardevolle ervaring, waarin hij veel leerde over de verschillende zienswijzen van de kerk wereldwijd. Afhankelijk van de cultuur en het continent zijn de manieren waarop wij naar de kerk kijken totaal verschillend. “In Nicaragua bijvoorbeeld, hebben vrouwen een prominente rol in de kerk. Ik ken vrouwen die spirituele leiders zijn naast bisschoppen en erg actief zijn op verschillende gebieden van de kerk,” zegt Alvarez. Deze ervaringen verruimden zijn blik op de universele kerk aanzienlijk.