Verhouding religie en wetenschap door de eeuwen heen in het Catharijneconvent

Leestijd: 2 minuten

Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd

Zondag 31 maart 2024 ~ 21:12 uur ~ Bron: Redactie Kerk ~ Beeld: MB
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]

-Utrecht- Utrecht – Is er in het geloof ruimte voor twijfel en onderzoek? Of staat het volledig haaks op de wereld van de wetenschap? Hoe verhouden die twee zich tot elkaar, door de eeuwen heen? Dat staat centraal in de tentoonstelling “De schepping van de wetenschap” in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Fossiel

Een van de topstukken is een fossiel van tussen de 5 en 10 miljoen jaar oud. De vinder was ervan overtuigd dat het van een mens was, die verdronken was tijdens de zondvloed. Die zondvloed gebeurde in een bijbel verhaal waarbij God een grote overstroming veroorzaakte omdat de mensen zich slecht hadden gedragen. Alleen Noah en de mensen en dieren op zijn ark overleefden. Het bleek bleek later het skelet van een reuzensalamander. Conservator Lieke Wijnia: “Het fossiel staat symbool voor de zoektocht van mensen die met de bijbel dit soort vondsten proberen te verklaren.”

Galileo Galileo

Toen natuurkundige Galileo Galileo aan het begin van de 17e eeuw beweerde dat de aarde om de zon draaide in plaats van de zon om de aarde kreeg hij huisarrest. Want dat botste met de opvatting van de kerk dat de aarde het centrum van het heelal was. Het lijkt dus dat de wetenschap en religie op gespannen voet met elkaar stonden. Maar dat is maar een kant van het verhaal. Het was niet altijd zo zwart-wit.

Religie en wetenschap waren lange tijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bestuderen van de natuur, het menselijk lichaam of het universum betekende het bestuderen van Gods schepping. Wijnia: “Door het beter begrijpen van die schepping dachten ze op een bepaalde manier dichter bij God te komen.”

 

De expositie “De schepping van de wetenschap” in Museum Catharijneconvent is te zien tot en met 2 juni 2024.