- Vertrouwen in EU klimt naar 51 procent
- In uitbreidingslanden percentages veel hoger
- Blijkt uit jaarlijkse Eurobarometer
-Brussel- Het vertrouwen in de Europese Unie staat op het hoogste peil sinds 2007, blijkt uit de jaarlijkse Eurobarometer. Europeanen willen een sterkere en meer onafhankelijke Unie, met name in het licht van de mondiale uitdagingen.
Van de Europeanen heeft nu meer dan de helft (51 procent) in het algemeen vertrouwen in de EU. Dat geloof is het grootst bij jongeren tussen 15 en 24 jaar (59 procent). Ook zegt 51 procent vertrouwen te hebben in de Europese Commissie — weer een record.
Bijna driekwart van de respondenten (74 procent) zegt zich burger van de EU te voelen, het hoogste niveau in meer dan twee decennia. Daarnaast zijn meer dan zes op de tien burgers (61 procent) ook optimistisch over de toekomst van de EU.
In de meeste uitbreidingslanden heeft een grotere meerderheid vertrouwen in de EU: 81 procent in Albanië bijvoobeeld, 75 procent in Montenegro en 70 procent in Kosovo.
Veiligheid en migratie
Bijna zeven op de tien respondenten (69 procent) ziet de Europese Unie als een baken van stabiliteit in een woelige wereld. Een even groot percentage vindt dat de EU over voldoende macht en middelen beschikt om de economische belangen van Europa in de wereld te verdedigen.
Volgens de Europeanen moeten veiligheid en defensie (33 procent) de prioriteit zijn inhet beleid van de EU op middellange termijn, gevolgd door migratie (29 procent), de economie (28 procent), klimaat en milieu (28 procent) en gezondheid (27 procent).
Tegelijkertijd denkt 44 procent van de Europese burgers dat op de korte termijn het waarborgen van vrede en stabiliteit het grootste positieve effect op hun leven zal hebben, gevolgd door het veiligstellen van de voedselvoorziening en de bevoorrading van de gezondheidszorg en de industrie in de EU en het beheer van migratie.
Aanhoudende steun voor Oekraïne
Nog steeds vindt bijna negen op de tien Europeanen (87%) dat we humanitaire steun moeten verlenen aan de mensen die door de oorlog in Oekraïne zijn getroffen. Zeven op de tien EU-burgers steunt economische sancties tegen de Russische regering en bedrijven, en 68 procent kan zich vinden in financiële steun voor Oekraïne.
Ook blijken zes op de tien ondervraagden achter de toekenning door de EU van de status van kandidaat-lidstaat aan Oekraïne te staan. Driekwart van de Europese respondenten is van mening dat de Russische invasie van Oekraïne een bedreiging vormt voor de veiligheid van de EU.
Achtergrond
Voor de laatste versie van de Eurobarometer werden de voorbije maanden 26.525 EU-burgers persoonlijk ondervraagd in alle lidstaten. Er werden ook interviews gevoerd in negen kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten (alle behalve Oekraïne) en het Verenigd Koninkrijk.