- Al 4 keer meer kinderen aangekomen in Griekenland dan in eerste helft 2023
- Aantal niet-begeleide kinderen verdrievoudigd
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]-Brussel- In de eerste helft van dit jaar zijn ruim 6400 migrantenkinderen aangekomen in Griekenland. Dat zijn er vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Uit analyse van maandcijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie (Unhcr) blijkt dat tussen januari en juni van dit jaar 5580 kinderen via de zee op Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zijn aangekomen, terwijl ongeveer 830 kinderen over land zijn gearriveerd. Dat is een stijging met factor 4 vergeleken met de 1280 kinderen in de eerste helft van 2023.
Eén op de vier kinderen kwam aan zonder familie of wettelijke voogd – zo’n 1500 niet-begeleide kinderen – of driemaal zoveel als in de eerste helft van 2023.
Niet-begeleide kinderen worden geconfronteerd met extra barrières wanneer ze vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden bereiken. Zolang er geen voogd is aangesteld, hebben deze kinderen niemand die hen kleding, schoenen of zelfs maar een mobiele telefoon kan geven om even naar huis te bellen en met hun familie te praten. Ze worden soms weken in isolement vastgehouden voor er zo’n voogd is gevonden.
Nieuw migratiepact
Nu de Europese Unie een nieuw migratie- en asielpact heeft goedgekeurd, bestaat er bezorgdheid dat de omstandigheden voor kinderen zouden kunnen verslechteren, zegt ngo Save The Children.
“Kinderen die alleen in Griekenland aankomen, worden geconfronteerd met erbarmelijke omstandigheden die dringende aandacht vereisen, en het nieuwe EU-pact zou een slechte situatie voor hen nog erger kunnen maken”, zegt Willy Bergogné, directeur van Save the Children Europe.
“Ieder kind verdient veiligheid en waardigheid bij aankomst. Toch worden deze kinderen niet als kinderen behandeld. Het is absoluut noodzakelijk dat de Griekse autoriteiten en de EU actie ondernemen om te zorgen voor een degelijke voogdij, essentiële adequate beschermingssystemen en een betere levensstandaard.”
Ook de tocht is nog te vaak levensgevaarlijk voor kinderen, zegt Bergogné. “Er moeten veilige en toegankelijke routes naar Europa worden gecreëerd om hun veilige doorgang te garanderen.”