Maar liefst 183 miljoen mensen bevinden zich, volgens het rapport, in een kritische situatie ten aanzien van de aanvoer en verkrijgbaarheid van voldoende voedsel en kunnen door andere stressfactoren zoals de Corona-pandemie in chronische hongersnood terechtkomen.
Als hoofdoorzaken voor een ontoereikende levensmiddelenvoorziening noemde het „2020 Global Report on Food Crises“: conflicten, extreme weersomstandigheden en economische turbulenties. Zo leven volgens het rapport 77 miljoen mensen in een situatie van acute levensmiddelentekorten in landen met gewapende conflicten of broze veiligheids-omstandigheden.
Bijzonder getroffen zijn volgens de VN kinderen. 75 miljoen minderjarigen lijden door honger alsook gebrek aan schoon drinkwater en een evenwichtig dagelijks eetpatroon aan ontwikkelingsstoornissen, aldus het rapport, dat onder andere door de wereldvoedsel-organisatie FAO in Rome werd uitgebracht.
Onder ‘acuut tekort aan levensmiddelen’ wordt verstaan, dat het gebrek aan divers voedsel de betreffende persoon in direct levensgevaar brengt. Deze toestand wordt zwaarder ‘gewogen’ dan chronische honger, welke de betroffenen over een langere periode aan een normaal en actief leven hindert. Aan het rapport werkten de VN organisaties FAO, OCHA, Unicef, WFP, USAid en de EU mee.