VN-top: 180 landen samen om chemische vervuiling aan te pakken

Leestijd: 2 minuten

Maandag 28 april 2025 – 05:17 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: MB

-Brussel- Vandaag (maandag) starten in Genève besprekingen over een veiliger gebruik en een beter gereglementeerde export van schadelijke chemische stoffen. Dat is nodig want de chemische industrie groeit maar tegelijk is de vervuilingscrisis torenhoog, stellen experts.

De delegaties uit 180 landen komen samen in het Zwitserse Genève om er te praten over een beperking van enkele veelgebruikte chemische stoffen. Nog tot 9 mei zullen bestrijdingsmiddelen, maar bijvoorbeeld ook een veelgebruikt vlekkenwerend middel, er het onderwerp van discussie zijn. Dat is nodig, want de toename van deze stoffen is een van de meest “verontrustende tekenen van een wereldwijde milieucrisis”, zeggen experts.

Pesticiden en afdichtmiddelen

“Chemische stoffen zijn een integraal onderdeel van de moderne wereld”, zegt Jacqueline Alvarez, hoofd van de Chemicals and Health Branch bij het VN-Milieuprogramma (UNEP). “Maar al te vaak kan blootstelling aan schadelijke chemicaliën via voedsel, consumentenproducten of het milieu ernstige gevolgen hebben voor de mens en de planeet.”

Tussen 1989 en 2001 werden de zogeheten verdragen van Bazel, Rotterdam en Stockholm aangenomen om mens en milieu te beschermen tegen zulke gevaarlijke chemicaliën en afval. Landen die deze overeenkomsten hebben aanvaard, komen sindsdien om de 2 jaar samen om te  debatteren over nieuwe aanbevelingen van een wetenschappelijk beoordelingspanel.

Dit jaar worden enkele langwerkende chemische stoffen onder de loep genomen die zich kunnen ophopen in mensen en andere levende wezens. Het gaat om chloorpyrifos, een bodempesticide, sommige gechloreerde paraffines die worden gebruikt in kleef- en afdichtmiddelen, en perfluorcarbonzuren met een lange keten, die vaak worden aangetroffen in vlekafstotende middelen.

Asbest

Volgens een eerdere studie van UNEP worden er tussen de 40.000 en 60.000 chemische verbindingen gebruikt in commerciële producten, van meststoffen tot elektronica.

Naar verwachting zullen de vertegenwoordigers ook paal en perk stellen aan de internationale handel in tien chemische stoffen, waaronder kwik en asbest. Als deze maatregel wordt aangenomen, zouden landen deze chemische stoffen niet naar andere landen kunnen exporteren zonder hun voorafgaande geïnformeerde toestemming, een procedure die oorspronkelijk was bedoeld om het dumpen van giftige stoffen in ontwikkelingslanden tegen te gaan.

Waarnemers hopen dat de besprekingen in Genève zullen bijdragen aan meer bewustwording over een veilig beheer van chemische stoffen en de risico’s van chemische vervuiling. De chemische industrie zal naar verwachting nog groeien en tegen 2030 een waarde van 10.000 miljard dollar bereiken.