-Brussel- Zonneparken trekken meer vogels aan dan de omliggende akkers. Een boost voor het vogelleven, en dan vooral voor bedreigde soorten, blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië. Voorwaarde is wel dat de parken ecologisch worden beheerd.
Grootschalige zonne-energie is essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar zonneparken – grote oppervlakten met lange rijen zonnepanelen – krijgen ook kritiek, omdat ze slecht zouden zijn voor de lokale natuur en biodiversiteit.
Voor vogels is dat alvast niet het geval, integendeel, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Cambridge in Groot-Brittannië. De parken blijken per hectare meer vogels te tellen dan omringende akkerlanden.
Natuurbeheer
De cijfers lopen wel sterk uiteen tussen de parken, zeggen de onderzoekers. Dat heeft te maken met de manier waarop ze worden beheerd. Sommige parken staan enkel op grasland dat constant begraasd wordt door schapen, andere hadden gemengde soorten natuur, hagen en een grotere diversiteit aan bloeiende planten.
In die meer diverse parken telden onderzoekers tot zelfs drie keer zoveel vogels als in de omgeving. En ook bedreigde soorten als de grauwe gors, groenling en geelgors werden er veel vaker gespot.
Win-win
De studie spreekt van een win-win voor klimaatbeleid en de biodiversiteit, vooral in gebieden waar de concurrentie om grond groot is. Goed beheerde zonneparken kunnen daar een veilige haven vormen waar bedreigde vogelsoorten zich kunnen herstellen van de effecten van intensieve landbouw in het omringende landschap.
“Dit onderzoek toont aan dat het mogelijk is om concurrerende behoeften in evenwicht te brengen”, zegt Beccy Speight van de Britse natuurorganisatie RSPB. “Een toekomst creëren die de natuur beschermt, de klimaatverandering aanpakt, voedselzekerheid en veerkrachtige landbouwbedrijven garandeert en duurzame ontwikkeling mogelijk maakt, is de enige verstandige piste.”
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Bird Study.